DELA

Gardell lovar återkomma med sin nya show

– Jag har ju åstadkommit rätt mycket men så var jag ju också ganska ung när jag började.
Det säger Jonas Gardell, författaren, sångaren, ståuppartisten, regissören, som medvetet låtit bli att specialisera sig.
I går uppträdde han i Mariehamn och berättar för Nyan att han gärna kommer igen med den nya show som får premiär i januari.


Jonas Gardell var i Mariehamn för att göra den allra sista föreställningen av ”Tillfällig gäst i ditt liv” som han gett i hela fem säsonger sedan premiären 2007. Men författare som han också är hann han också med att signera böcker i Mariehamns bokhandel.


Hela bredden
När jag träffar honom för ett samtal i Arkipelags lobby frågar jag hur han hinner med allt. Han har skrivit ett femtontal böcker, gjort ungefär lika många shower, släppt ett tiotal skivor, regisserat en rad teateruppsättningar, skrivit dramaserier för tv, med mera.
– Jag var ju bara 21-22 år när jag debuterade och jag har hållit på i 25 år det är en förklaring. Sedan beundrade jag Tage Danielsson och Hasse Alfredson och ville som de arbeta över hela bredden, vara både seriös och rolig.
Har ingen sagt att du måste specialisera dig?
– Jo, faktiskt. Efter en föreställning i Göteborg kom en god vän och sade: Jonas du måste bestämma dig.
– Det är möjligt att han hade rätt. Men jag kan ju inte leva om mitt liv och ta reda på vad som skulle ha hänt om jag gjort annorlunda. Det jag vet är i varje fall att jag inte skulle ha haft lika roligt.
Du har gjort ”Väckelsemöte” och skrivit om Jesus. Du blev Teologie hedersdoktor i fjol. Vad är det i religionen som lockar dig?
– Jag är ju sprungen ur det religiösa. Den litterära stil jag skriver i är inte alls modernistisk utan har sina rötter i 1917-års bibelöversättning. Det är samma tradition som hos Torgny Lindgren, P O Enquist eller Sara Lidman.
Blir det mera av det religiösa?
– Nej, nu får det vara nog på ett tag. Jag riskerar att bli lite väl fin i kanten.


Tv-serie om Gud
I vår kommer dock en tv-serie på Svt som handlar om religion.
– Den är beställd av kulturredaktionen och har namnet ”Herre Gud”, berättar Gardell som samtidigt vill dementera att Vatikanen, på inrådan av svenska katolska kyrkan, skulle ha hindrat honom att filma i Peterskyrkan.
– Vi anhöll aldrig om att filma där men ett tag såg det ut som om vi skulle ha fått göra det som en extra bonus och då tackade vi förstås ja. Sedan blev det ändå inte så men allt som vi från början ville filma har vi fått filma.
Och har du någon ny bok på gång?
– Inte just nu jag kom ju ut med en i våras (Jesusboken) och ger ut en bok högst vart tredje år. En roman tar mig fem år att skriva. I den här åldern – jag är ju redan 46 – får man också börja prioritera. Om jag skriver till sjuttio så hinner jag kanske med bara tre romaner till.


Snabbt fullbokat
I går kväll gav Gardell i Alandica sista föreställningen av ”Tillfällig gäst i ditt liv”.
– Den blev ju snabbt fullbokad och jag skulle gärna ha gett en extra föreställning. Jag försökte boka om ett engagemang som jag har på tisdag, men tyvärr gick det inte.
Den nya showen, ”Trafikplats Glädjen” som får premiär den 28 januari hoppas han dock kunna komma med också till Åland.
– Men det blir tidigast i höst.
På Gardells hemsida kan man räkna till 37 föreställningar av den nya showen bara mellan 28 januari och 24 april.
– Och det blir fler än så med dubbleringar och extraföreställningar som vi redan nu vet om.
Kan du avslöja någonting om vad ”Trafikplats Glädjen” bjuder på?
– Den blir lite annorlunda, inte samma hysteriska publiktilltal, lek och småtrams som i ”Tillfällig gäst i livet”, en lite vemodigare och stillsammare typ av stand-up.


Disney World
Gardell berättar att det också handlar om ”Drömmen om Disney World”.
– När jag var barn hade Kalle Anka en tävling där priset var en resa till Disney World för hela familjen. Man såg ett rosa Törnrosaslott och så stod det ”Disney World, the Happiest Place on Earth”. Och min min familj var inte ”The Happiest Place on Earth”, säger Jonas Gardell som en förklaring till det vemodsfyllda som väntar publiken i ”Trafikplats Glädjen”.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax