DELA

Fyrorna blir deckarförläggare

Det är ficktjuvar i farten, skolklasser som försvinner och mördare som går lösa när nygrundade Kastanjeförlaget har sin första bokutgivning.
Fyrorna i Ytternäs skola sparade inte på krutet när de skrev sina deckare.
– De har gjort allting själva, från planeringen av innehållet i böckerna till pärmbild, baksidestext och limmandet av pärmar och sidor, berättar en stolt Kristoffer Bärnas som är klassföreståndare för 4A.
Klassföreståndarna Kristoffer Bärnas, Paula Helle och Monika Grunér har fungerat som redaktörer för böckerna.
Alla fyror har deltagit i projektet, som alltså handlar om att eleverna under året har skrivit sina egna böcker som nu är inbundna och färdiga att ta hem. Två exemplar har gjorts av varje bok, ett för eleven och det andra sätts i bibliotekshyllan. Fyrorna själva har redan börjat läsa varandras böcker.
Marcus Johansson har skrivit om två barn som råkar ut för ficktjuvar och sedan får hjälp av polisen.
– Ficktjuvar är snabba, jag tyckte om att skriva om sådana.
Alfred Erikssons historia utspelar sig i New York, där det sker en mordbrand. De allra flesta av historierna utspelar sig faktiskt utanför Åland. Simon Anderssons huvudperson är hemma från Spanien, men brottet sker någonstans i Karibien.

Jobbigt och roligt
– Det har inte varit någon hejd på barnens fantasi, ibland fick vi till och med bromsa dem lite när det började gå för långt, säger Bärnas.
Projektet fick en kickstart i början av hösten då den kända duon Martin Widmark och Helena Willis gjorde ett besök till skolan och höll skrivarkurs. Widmark är författare till böckerna om LasseMajas detektivbyrå och Helena Willis har illustrerat samma böcker. Efter besöket blev varje elev både författare och illustratör till sitt eget bokprojekt.
– Det har varit massor av jobb, mycket mer än vi räknade med, men alla har tyckt att det har varit roligt och spännande, säger Bärnas som tillägger att det var speciellt roligt att de som inte annars är intresserade av att skriva också har varit mycket engagerade.
– Alla har förstås olika förutsättningar, men vi tror att eftersom de har fått jobba i sin egen takt har alla ändå fått ut lika mycket av arbetet, säger Paula Helle som är klassföreståndare för 4C.
Böckerna har också korrekturlästs, bland annat av föräldrarna, men alla stavfel hittades inte. Och så ska det vara.
– Det måste få synas att det är fyror som skrivit. Många har också sagt att det blir bättre i nästa bok, säger Paula Helle.
På frågan om vad de har tyckt om att skriva deckare blir svaret unisont och enkelt:
– Kul!
Böckerna är alltså färdiga och skolan hade bokutgivning igår kväll på skolbiblioteket. Kastanjeförlaget, som gett ut böckerna, grundades i samband med arbetet under året i samarbete med Hem och Skola.
– Barnen har verkligen fått göra arbetet från början till slut. Vi är stolta över att ha starta skolans första eget förlag, säger Marianne Grönholm som för tillfället vikarierar skolbibliotekarien.
Tanken är att nästa års fyror får göra samma sak, men kanske med annat tema.
– Kanske det blir sagor nästa gång, eller fackböcker, funderar Kristoffer Bärnas.

SARA OTHMAN
sara.othman@nyan.ax