DELA

Fullt upp för kulturfolket på lördag kväll

Det börjas nu. Kulturkrockarna som är mera regel än undantag under halva delen av året.
På lördag kväll arrangeras inte mindre än sex kulturella tillställningar.
År 2005 öppnade Stefan Simonsen Kulturportalen på nätet. Meningen var bland annat att evenemangskrockar skulle undvikas. Arrangörer kan både gå in och boka in sitt evenemang i en kalender och kontrollera hur läget ser ut de dagar man funderar att arrangera sitt evenemang på.
Men upplägget fungerade inte. Någon aktivitet på sidan har inte pågått på ett år.
– Kulturportalen försvann från alla redliga ställen som har med kultur att göra. Man kan säga att den snubblade på sin egen litenhet, säger Stefan Simonsen som inte lagt ner sidan men inte heller uppdaterar den.


Tungrott
Något sådant som en kulturportal fungerar förstås bara om majoriteten använder sig av den.
– Det är en sån där sak som man först tycker är en jättebra grej och fixar till. Men eftersom det inte verkar väcka intresse bland arrangörerna är det också ganska tungrott för mig.
Meningen var att arrangörerna själva skulle gå in och anmäla sitt arrangemang. I praktiken har Stefan Simonsen aktivt fått försöka sätta igång dem.
– Det kräver mycket energi. Jag har fått hänga på föreningarna för att de skall boka in sig i evenemangskalendern. Det kräver mer tid än jag trodde, kanske om man jobbade med det på halvtid eller kvartstid, men som fritidssyssla blir det för mycket, säger han.


Före sin tid
Han tror att Kulturportalen var före sin tid.
– Det här var före facebook slog igenom. Nu använder alla det för att nå ut och till exempel ordna samåkning till evenemang.
Första månaden Kulturportalen var igång hade sidan över hundra besökare per dag, småningom avtog besöksantalet.
– Kulturportalen blev inte så heltäckande som det var meningen. Det hände för lite på sidan för att den skulle fungera.
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax