DELA

Fullspikat på metallkväll

”Chaos Metal 2007”, lördagens helkväll i pub Bastun med flertalet åländska metallband, lockade totalt närmare 120 personer.
Stämningen var från början god och inbjudande och blev bara bättre och bättre i takt med att fler och fler anlände och redan före det första, något försenade, numret var det Torsten Montell-ritade huset nästan fullsatt.
Det går inte att förneka att Bastun är det perfekta stället för den här typen av tillställning. Den begränsade ytan bidrar till en varm stämning och gör att i alla fall jag stormtrivs och undrar varför jag inte varit här oftare.
Difusion inledde och efter dem följde Eleuthera, Vargagrop, Biomech och Hiisi. Och som om det inte vore nog bjöd även Karies till publikens förtjusning på en överraskningsspelning när alla andra banden lirat klart.

Tunga toner
Vargagrop gjorde verkligen skäl för sitt namn och lät precis som en vargagrop hade låtit om den kunnat låta. Tunga och fylliga toner flödade ut ur högtalarna och framkallade ett mysigt surr i öronen.
Nästa band på listan var Biomech och i väntan på dem tog jag mig tid att tala med Johan Bergman, 18 år, som passade på att hämta lite luft utanför lokalen.
Vad tyckte du om Vargagrop?
– Dom var bra. Hiisis sångare (Olof Hansson) hoppade in under spelningen, det var ett skönt inslag. Han är jävligt duktig.
Vad tycker du om kvällen annars?
– So far so good. Väntar fortfarande på höjdpunkten, det vill säga Biomech och Hiisi.
Stämningen på topp?
– Absolut! Massa metallfolk på ett och samma ställe. Det kan inte bli bättre.

Kvällen flöt på och Biomech och Hiisi bjöd verkligen på en grym show och var de första som lyckades få liv i den tidigare något stela publiken. Mitt i allt avbröt en smärre kortslutning Biomechs spelning och mörklade lokalen för en stund innan det kunde åtgärdas och spelningen fortsätta till allas lycka.
Efter spelningen fick jag också en kort pratstund med Biomech.
Hur skulle ni beskriva er musik?
– Den är både biologisk och mekanisk. Den kan sammanfattas som ”älska sig Jåh%u2026” säger Jouya Shafiei (sång).
Vad tyckte du om publiken?
– Helt okej. Dom fick aldrig igång någon moshpit trots att jag gav order om det, så där är jag lite missnöjd, speciellt på Marcus Korvela.
Finns det något genomgående tema i era texter?
– Nja. Man skulle väl kunna säga att dom är smått politiska, sekulariserade och vänder sig mot den väg mänskligheten valt.
Vilka andra band har influerat er mest?
Meshuggah, Fear Factory, Pitch Shifter och Darkane.
När får man chans att se er igen?
– Vi lirar nästa helg på Uncan, och helgen efter det på Dinos. Sedan kommer vi att lira i Helsingfors den 15 juni under Ålandsdagarna. Då får de ålänningar som kommer dit och lyssnar en chans att visa hur man röjer på riktigt.
– Vad varmt det kommer att bli, flikar Fredrik Lönnqvist (gitarr) in.

AXEL KRONHOLM