DELA

Frida Jansson uppmärksammad i Teaterbåten

Åländska sopranen Frida Jansson får positiva recensioner i ”Show Boat” som hade premiär på Sörmlands Musik & Teater i Eskilstuna i lördags.
Svenska Dagbladet skriver till och med att Frida Janssons och Jan Kyhles duetter ”kan nästan föra tankarna till den kända Hollywoodduon Jeanette MacDonald och Nelson Eddy”.
Som Nyan tidigare berättat gör Frida Jansson, studerande vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm, rollen som Magnolia i Jerome Kerns och Oscar Hammersteins kända musikal ”Show Boat” (Teaterbåten) på Sörmlands Musik & Teater i Eskilstuna, en av teaterns största uppsättningar där också sångare från Sydafrika deltar. Premiär i kulturhuset Lokomotivet i Eskilstuna var det i lördags.
”Show Boat”, som hade urpremiär 1927 handlar om ett teatersällskap som reser med flodbåt längs Mississippi och föreställningen berör motsättningarna mellan svarta och vita. På sin tid ansågs den radikal genom att blanda svarta och vita skådespelare på samma scen. ”Show Boat” bygger ursprungligen på en bok av journalisten Edna Ferber.


”Åländsk ton”
Föreställningen i Eskilstuna får över lag ett gott mottagande hos recensenterna och det gäller också Frida Janssons insats.
I Svenska Dagbladet, som citerades i ingressen, skriver Bo Löfvendahl: ”Talangfulla Frida Jansson ger en åländsk ton åt Magnolia, den unga flickan som växer upp på båten. Hon är den som förändras mest under de 40 år berättelsen spänner över, innan musikalen landar i sin samtid 1927 (här markerat med charlestonnummer). De täta duetterna mellan henne och Jan Kyhles tjusige spelare Gaylord Ravenal kan nästan föra tankarna till den kända Hollywoodduon Jeanette MacDonald och Nelson Eddy.”


Lagarbete
I Dagens Nyheter skriver Sara Norling att det är skönt att se en musikaluppsättning som inte förlitar sig på stjärnnamn. Trots att uppsättningen också innehåller sådana, hon nämner Thomas Roos och Ulrika Tenstam, menar hon att uppsättningen i Eskilstuna framför allt är ett lagarbete som fått hela ensemblen, inklusive de lokala amatörkörerna, att lysa:
”Att det ändå blir lite sentimentalt ibland, särskilt kring kärlekshistorien mellan Jan Kyhles operettlike Gaylord Ravenal och Frida Janssons Magnolia, ligger i grundförutsättningarna och det får man nog helt enkelt ta i denna både kärleks- och omsorgsfulla uppsättning.”


Chanstagning
I Eskilstuna Kuriren skriver Peter Uhlman att det är en chanstagning att ge ”Teaterbåten” år 2008 i originaltappning: ”Publiken kan lätt känna dammet kittla de olika sinnena. Men i den uppsättning som såg dagens ljus på lördagen lyser dammet med sin frånvaro, detta utan att regissören Staffan Aspegren egentligen städat särskilt mycket utan avtäcker en traditionell musikal.”
Uhlman skriver att greppet att ta femton sångare från Sydafrika kan diskuteras ur ekonomisk synvinkel men att det konstnärligt är en fullträff ”som ger föreställningen trovärdig tyngd och styrka”.
Uhlman tycker att det är roligt att se Thomas Roos åter i hemstaden och skriver vidare att: ”Den unga åländskan Frida Jansson i dottern Magnolias roll sjunger vackert, Anna-Maria Hallgarn och James Lund som artistparet Ellie och Frank svarar för den koreografiskt bästa insatsen men mest av allt glänser Eskilstunas egen skådespelerska Marie-Chantal Long”.


Mycket på spel
I Södermanlands Nyheter skriver recensenten Fride Jansson att mycket stod på spel i Eskilstuna i lördags. ”För det är inte var dag som någon sjösätter en så påkostad teaterbåt och lovar att visa upp den i två månader framåt.”
Han noterar att musikalen är den största satsningen någonsin för Sörmlands Musik & Teater med ett sjuttiotal på scenen och lika många med ansvar för allt annat plus flera samarbetspartners för att ro projektet i hamn.
Recensenten tror att satsningen har alla möjligheter att lyckas: ”Åtminstone blev premiären i lördags en mycket underhållande kväll med fart och humor, snabba scenväxlingar, färgstarkt tjusiga kläder, skickliga solister, utomordentliga körsångare och en välspelande orkester.”
Enligt Fride Jansson har man genomgående lyckats i rollbesättningen. Bland annat skriver han att: ”Musikalveteranen Jan Kyhle och nykomlingen Frida Jansson lyckades också fint med kärleksparets olika förvecklingar och sjöng också mycket bra var för sig och tillsammans. Kanske var han lite för gammal i början och hon ännu lite för orutinerad i en talscen.”
Recensenten berömmer också kören från Sydafrika, som ”innebar att vi fick höra verkligt starkt pådrag i sången och att vi slapp teatersminkade vita…”
”Show Boat” ges i ett fyrtiotal föreställningar till den 22 november.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax