DELA

Frida Jansson i Teaterbåten

Spännande, nervöst, men jätteroligt. De orden använder Frida Jansson (bilden) för att beskriva dagsläget. Om två veckor gör hon den kvinnliga huvudrollen som Magnolia i Jerome Kerns Teaterbåten i en stor uppsättning i Eskilstuna.
Nyan berättade i våras att Frida Jansson fått huvudrollen i musikalen som ges under sitt engelska namn ”Show Boat” och är ett samarbete mellan Sörmlands Musik & Teater och Cape Town Opera i Sydafrika.
– Två av solisterna och tretton i kören kommer från Sydafrika, berättar Frida.


Stor uppsättning
Uppsättningen, som regisseras av Staffan Aspegren, är en av teaterns största satsningar någonsin. Tidigare har man bland annat gjort ”Jesus Christ Superstar” och ”Carmina Burana”. På scenen i ”Show Boat” kommer ett 70 tal medverkande att finnas vid varje föreställning och då är kören ändå uppdelad i tre olika team. Ett mått på uppsättningens storlek är bland annat att Camilla Thulin skapat hela 600 kostymer för den.


Utvecklande
För Frida Jansson, som studerar vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm, är det också det största hon varit med om hittills. Men hon tvekade inte att åta sig rollen när hon fick chansen.
– Det är naturligtvis en roll som jag inte förväntat mig att få, det var ju ingen självklarhet, men nu är jag jätteglad att jag tackade ja.
Hon konstaterar att det är mycket utvecklande att få jobba med verkliga proffs.
Repetitionerna kom i gång i början av augusti och premiär blir på kulturhuset Lokomotivet i Eskilstuna den 27 september.

Börjar allt då sitta som det skall nu när två veckor återstår till premiären?
– Det börjar kännas bra, men väldigt mycket arbete återstår ännu med att få allt tekniskt med kostymer, ljus och ljud att fungera. Det blir nog två intensiva veckor.


Studerar också
Trots repetitionerna och trots de 40 föreställningar som man planerar att ge försöker Frida också parallellt hålla i gång sina studier och pendlar mellan Stockholm och Eskilstuna. Hon har ett par år kvar på sin kandidatexamen.
I våras fick Frida Jansson Stockholms studentsångareförbunds Martin Öhman-pris och i sommar har hon medverkat i ett operaprojekt med föreställningar både i Fänviken i Jämtland och på Drottningholms slottsteater i Stockholm.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax