DELA

Fred Forsells liv i bokform

Nya Ålands krönikör Fred Forsell kommer ut med en ny bok i samband med sjödagarna i sommar. Arbetsnamnet är ”Mitt liv som Fred Forsell”.
Fred Forsells första bok, ”Texter att älska till”, gavs ut 2006. Boken bestod av krönikor som publicerats genom åren. Också den kommande boken består huvudsakligen av krönikor.
– Dessutom ingår en del blogginlägg, facebookgrejer och kanske något från twitter, jag leker med formatet lite grann.


Röd tråd
En ny bok har varit på gång länge.
– Det är fan svårt att få ihop tillräckligt många texter som man tycker duger. Jag vill ju inte ge ut allt jag skrivit sedan 2006. Först nu tyckte jag det fanns tillräckligt mycket som var tillräckligt bra.
Också nu är det PQR som ger ut boken.
– Jag har samlat ihop alla texter som jag inte skämdes ögonen ur mig för och skickat in dem. Egentligen är det Hanna Johans som gör hela jobbet, hon sammanställer och väljer ut, sen debatterar vi lite när vi tycker olika.
”Mitt liv som Fred Forsell” skall mycket riktigt handla om Fred Forsells liv.
– Mitt liv blir någonslags röd tråd. Texterna tar avstamp i att jag blir pappa och fortsätter med jobbliv och radhusliv och allt det där.


Svackan
Boken ges ut i samband med sjödagarna i slutet av juli.
– Då brassar vi på med boksläpp.
Vad framtiden i övrigt anbelangar fortsätter Fred Forsell som redaktör på Amelia och med att skriva krönikor i Nyan.
– Då och då får jag en släng av nojsleven och behöver övertalas om att det jag gör är bra.
Du har en del självförtroendesvackor va?
– Hela mitt självförtroende är en enda svacka. Det är därför det varit så svårt att få ihop texterna till den här boken också, jag har fått passa på att läsa mina gamla texter då jag varit på bra humör. Jag kan inte låta bli att jämföra mig med varenda annan krönikör jag läser. Det borde fungera som en trigger att läsa de som skriver bättre än en själv, men jag blir mest lamslagen och skräckslagen.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax