DELA

Franciskusfesten fick förening

Franciskusfesten, som hölls på Kökar Hamnö i helgen var ovanligt lyckad, säger arrangör Peter Karlsson. 30-årsjubileumet till ära bildades en förening, som ska garantera att festen kan fortleva också i framtiden.
– En annan höjdpunkt bland evenemangen var den fina pjäsen ”Franciskus Guds lille fattige” framförd av dockteatern RiKa, säger Karlsson till Nya Åland.
Temat för årets Franciskusfest var historien, nutiden och framtiden, säger kyrkoherde och festarrangör Peter Karlsson.
– Franciskusfesten firades för trettionde gången i rad i år. Vi hade bjudit in sådana som medverkat i programmet tidigare år och som kunde berätta lite om festens historia. Vår fest handlade också om att blicka framåt – för att garantera att arrangemangen skall kunna fortsätta så bildade vi i helgen föreningen ”Franciskus på Kökar”, berättar Peter Karlsson.

Söker medlemmar
Föreningen har fem stiftare: Ålands södra Skärgårdsförsamling, Kökar kommun, Kökar hembygdsförening., Kökar kultur och Franciskussällskapet i Finland. Arrangemanget har under flera års tid vilat på ett fåtal personers arbete. Eftersom de som jobbat med festen de senaste åren nu avser söka sig bort ifrån Kökar, så ansåg man det viktigt att lägga en grund för festens fortlevnad.
– Ett femtontal personer skrev in sig redan på plats, i samband med vårt första konstituerande möte. Alla som är intresserade av att stödja föreningen och vara med och påverka framtida arrangemang är välkomna att anmäla sig med namn och adress, påpekar Karlsson.

Dockteater gav ro
En annan av höjdpunkterna och nyheterna för i år var att dockteater RiKa uppträdde med en alldeles nyskriven pjäs. ”Franciskus Guds lille fattige”, författad av Katarina Gäddnäs och uppförd tillsammans med Riita Nieminen, handlar om Franciskus kallelse.
– Vi fick följa Franciskus förvandling från att vara rik och bortskämd till att bli Guds lille fattige. Det var en kort och intensiv historia, som kändes lätt att ta till sig. Jag tror att såväl barn som vuxna uppskattade den mycket. Det var en väldigt rogivande pjäs, menar Peter Karlsson.

Miljötema
Miljö är ett tema som dominerat festligheterna de senaste åren, så också denna gång. I programmet ingår till exempel röjning av strandområde. Ett fokus på miljön är en av grundpelarna för festen, får vi veta. Tidigare år har bland annat Agenda 21 och miljöprofilen Stefan Edman medverkat i programmet.
– Franciskus såg Gud i allt levande på jorden. Han talade om Broder Varg, Syster Sol och så vidare. Han kan ses som en förebild då det handlar om att värna om skapelsen. På Hamnö är närheten till dem övergödda Östersjön en påminnelse om hur illa vi tar hand om naturen. Därför är miljötemat ett särskilt centralt inslag i den här festen, säger Karlsson.

Internationell kör
Peter Karlsson framhåller att stiftsekreterare Jan Hellbergs insats under festen var särskilt beundransvärd.
– Hellberg höll i en internationell musikverkstad och drev samtidigt en projektkör, vilket var en fantastisk prestation. Flera av de som deltog i musikverkstaden medverkade också i kören. ”Våra skärgårdars kör” är en sammanslagning av Kökarröster, Rådmansökören och Nagus kör, berättar Karlsson.
Kören uppträdde under lördagen i S:ta Annas kyrka. Philip Hällund dirigerade, medan Andreas Karlsson spelade orgel och piano. Jan Hellberg spelade klarinett och saxofon.

Ärkebiskop predikade
Vid högmässan, som utgör själva kärnan i festligheterna, predikade förre ärkebiskop John Vikström. Franciskanermunken Pater Zlatko Spéhar höll i den katolska mässan. Det gavs både luthersk och katolsk nattvard.
Vid årets Franciskanerfest representerades både den lutherska kyrkan, katolska kyrkan och frikyrkorna. Man arbetar med att skapa en kontakt med den ortodoxa kyrkan, med hopp om att också de ska kunna representeras i framtiden. Hur många som besökte festen är svårt att uppskatta, men Karlsson gissar på cirka 300-400 gäster.
Att tillställningen uppskattas också av folk utifrån kanske bevisas av de pilgrimsseglare som rott och seglat en Viksbåt av modell 1050 ända från Norrtälje, för att kunna delta i festligheterna.

LINNEA TILLEMA
linnea.tillema@nyan.ax


Foto: IDA KARLSSON