DELA

Framtiden oviss för gamla radiohuset

I söndags lämnade de sista hyresgästerna gamla radiohuset på Ålandsvägen 17.
Nu ska lokalerna, som rymmer en stor del av Ålands mediahistoria, renoveras för kommande hyresgäster. Men vilka de blir är ännu öppet.

– Vi kommer att anpassa lokalerna efter den som blir hyresgäst, men ännu vet vi inte vem som ska flytta in. Vi måste börja med att få det i gott skick, säger Jessica Johansson, disponent och vd för Algots hus.
Det gamla radiohuset byggdes av Algots hus i början av 60-talet, efter Rundradions ritningar, för att fungera som lokal åt den första lokalradion på svenska i Finland.
All utrustning är borta, en del av den finns i Olle Strömbergs fotomuseum, men lokalen som byggdes för ljudstudio står kvar i sitt gamla skick. Där finns tre studiorum, kabelgångar, kontrollrum och ljudisolerade väggar kvar sedan radiostarten 1962.


Radio, film och tv
I olika vevor har huset i slutet av Ålandsvägen använts av olika film- och radioproducenter. När Rundradion flyttade ut gav de rum åt Ålands videoproduktion med Tom Wiklund i spetsen. Några år senare övertog Weman media ab lokalerna.
1995 grundades Mediaverkstan på Åland ab, bland annat av Ålands ungdomsförbund, teaterföreningen i Mariehamn, Filmklubben Chaplin samt Weman media. Mediaverkstan hade avtal med landskapet om att driva en mediaverkstad i första hand för ungdomar. Det avtalet upphörde 2005.
I söndags flyttade de sista medlemmarna ur kulturkollektivet Q ut och nu står lokalerna tomma och färdiga att renoveras.


”Inte mycket att bevara”
Hur mycket som kommer att bevaras av den gamla ljudstudion är ännu oklart, enligt Johansson på Algots hus.
– Egentligen är det inte så mycket att bevara, i alla fall inte rent tekniskt. Akustiken är inte tillräckligt god och det som finns kvar av sladdar och kablar duger inte heller enligt dagens standard, säger Johansson.
Enligt Jessica Johansson blev Algots hus kontaktad av ett band som hade velat hyra ett av rummen som replokal, men eftersom husägaren helst vill hyra ut hela stället blev det ingett.
– Vi erbjöd skyddsrummet, men det ville de inte ha, så då blev det inget.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

Sara Othman


kultur@nyan.ax