DELA

Fotografisk hyllning till Åland

– Åland är mycket vackert och människorna är positiva och okomplicerade.
Det säger Slavoljub ”Jeremy” Jeremic, från Serbien, som nu håller en fotoutställning i stadsbiblioteket i Mariehamn.
Utställningen formar sig till en fotografisk hyllning till Åland.
Trots att Jeremy har bott på Åland i bara två år talar han redan en mycket god svenska. Han berättar att han gått på kurser i Medis, men att han också lärt sig mycket hemma. Hans fru Marina kom till Åland för tre år sedan och i familjen finns också sextonåriga sonen Strahinja, som kallas Jere och studerar gitarrspel i musikinstitutet.
– Han pratar redan god åländsk dialekt och har fått många goda vänner här, säger Jeremy.
Familjen kommer från Novisad i Vojvodina i norra Serbien, ett område som också har en viss självstyrelse.


Kärlek till Åland
Att mötet med Åland har varit mycket positivt för familjen understryker Jeremy.
– Det blev helt enkelt kärlek vid första ögonkastet, säger Jeremy.
Han poängterar också att det gäller både naturen och människorna. Han jobbar som städare hos Marstad och är full av beröm över arbetskamrater och andra han möter i jobbet.
– Det är rejäla människor, enkla och okomplicerade i positiv mening.


Tv-fotograf
Hemma i Serbien arbetade Jeremy som filmfotograf för en mindre tv-station men sysslade också med stillbildsfotografering för fotoreportage. Han sysslade också med naturfotografering och därför låg det nära till hands att nu fotografera den åländska naturen.
Jeremy återkommer till hur vackert han tycker att Åland är. I de bilder han nu ställer ut i stadsbiblioteket har han till och med överdrivit litet i färganvändningen för att understryka förälskelsen i Åland.


Nordiskt ljus
Han säger att han tidigare, när han fotograferade med vanlig film, sysslade mycket litet med efterbehandling. Nu, med digitalkamera och dator, har han fått nya möjligheter och i det här fallet har det känts naturligt att arbeta ganska mycket med bilderna.
En extra bonus i den åländska naturen är det generösa ljuset som lockar till ett impressionistiskt bildskapande.
– På Åland och i hela Norden finns ett ljus som fotografer längre söderöver bara kan drömma om.


In i samhället
Jeremy säger också att hans utställning är ett sätt att komma in i det åländska samhället och kulturen, något som är extra viktigt för inflyttade.
– Jag tror att Åland kan få ut mera än bara jobb av oss som kommer hit från andra länder. Fast man naturligtvis först inte kan välja vad man vill jobba med så finns det, särskilt hos de unga, mycket av begåvning som genast kunde bli till nytta för samhället.
Fotoutställningen i stadsbibliotekets samlingsrum är Jeremys sätt att tacka för att han och hans familj fått möjlighet att komma till Åland och för det goda mottagande man fått här. Vernissage blir det på onsdag kl. 18-20 och utställningen kan ses till den 10 juni.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax