DELA

Fotograf som gärna målar med ljuset

För två år sedan, hösten 2006, ställde Mats Söderlund från Jomala Dalkarby ut för första gången. Han hade då sysslat med naturfotografering i bortåt trettio år. Nu är han tillbaka med en ny utställning, denna gång i Medimars väntutrymmen i Mariehamn.
När jag skrev om Mats Söderlunds debututställning kallade jag honom impressionist och fortfarande ”målar” han mycket med ljuset i sina bilder.
Han gillar både morgonljus och kvällsskymning men rör sig kanske allra helst ute i tidiga morgnar. Att han kallar utställningen på Medimar ”Att fånga ljuset” förvånar därför inte.


Tålamod
Söderlund verkar också ha tålamod att invänta det rätta ögonblicket. Det kan, som i den här utställningen, vara den rätta dagen då tordmularna landat på en bergig holme i den åländska ytterskärgården, eller en vinterdag med öppet hav och lågt stående sol.
Det kan vara en dag då man kan få den rätta snöfrostiga inramningen kring en sprudlande fors i Kvarnbo, eller en dag då blåsipporna just slagit ut så att han kan fånga dem i förgrunden med en röd stuga i bakgrunden.
Just blåsippan är något av en favoritblomma för Mats Söderlund. När den sticker upp och slår ut bland torra löv och fjolårsgräs skapas den kontrast som ger levande naturbilder.


Lekfullt
Mycket av det han nu ställer ut kallar fotografen själv lite anspråkslöst för ”standard-naturbilder” men tillägger:
– Kanske ändå lite mera lekfullt än senast.
Han berättar också att han medvetet valt bilderna med tanke på det utrymme där han visar dem.
– Kan jag med mina bilder för en stund få dem som väntar här att tänka på någonting annat så har jag nått mitt mål, säger han.


Abstrakt
Mycket i utställningen är avbildande men här saknas inte heller experiment och abstrakta bilder där färg och form tillåts vinna över det dokumentära.
Sammanlagt 24 bilder ingår i utställningen som inte har någon särskild vernissage. Den pågår hela december och eventuellt också under januari och är, liksom tidigare utställningar på samma plats, öppen även för allmänheten.
Mats Söderlund kommer från Jomala Dalkarby. Han är född 1954 och arbetar i vardagslag som elektriker på Ålands elandelslag.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax