DELA

Författare tar sig an godheten i Mariehamn

Godhet är temat för Mariehamns litteraturdagar i mars.
– Godhet har fått ny synlighet efter år av oförtjänt dålig status, säger Isabella Sarling som är projektledare.
Till dagarna kommer som vanligt en hel drös kända författare: PC Jercild, Märta Tikkanen, Karl Ove Knausgård, Steinar Bragi, Inger Edfeldt, för att nämna några.
(På bilden arbetsgruppen bakom litteraturdagarna.)


Enligt Isabella Sarling har godhet varit aktuellt som tema också tidigare men nu kände man att tiden var inne för att lyfta fram temat. Tiden har arbetat för godheten, menar hon och arbetsgruppen.
Upplägget av årets litteraturdagar följer det koncept som utmejslats under åren och som visat sig hållbart.
Fredagskvällen riktar sig främst till en yngre publik, den här gången under rubriken ”Ordregn – en spirande kväll bland asfaltsblommor och maskrosbarn” .
Men redan kl 16 på fredag är det officiell öppning, den här gången med tal av Marcus Birro, författare och krönikör som i fjol kom med boken ”Att leva och dö som Joe Strummer”.
Lördagen inleds som traditionen bjuder redan 9.30 med en presentation av fjolårets åländska litteratur och sedan följer från 10.30 till 15 de litterära estradprogrammen slag i slag.
Söndagen bjuder på litteräör gudstjänst och söndagssoffa.
Lördagskvällens litterära supé har fått rubriken ”Visst var det kärlek”.
Traditionen med ett alternativ till lördagens litterära supé fortsätter också. Ålands litteraturförening bjuder på lördag kväll på möten med åländska författare på restaurang Pommern.
Läs mera om litteraturdagarna och se vilka författargästerna är i dagens, tisdagens, tidning.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: Jonas Edsvik

jonas.edsvik@nyan.ax