DELA

Folklig mässa med Cantilena

– Jag tror att det kommer att kännas mäktigt.
Det säger Cantilenakörens ordförande Louise Brunnsberg om ”Himlen inom”, folkmusikmässan av Anders Nyberg som kören ger i Jomala kyrka på söndag.
Nyan har tidigare berättat om körprojektet med Anders Nybergs mässa som kören inledde redan på våren och nu under hösten intensifierat övandet på.
Elisabeth Karlsson, själv med rötter i Dalarna, som nu leder Cantilena på andra året har tagit initiativet till framförandet. Hon är bekant med det folkligt inspirerade tonspråket i mässan som Nyberg byggt på gamla dalamelodier, allt från sånger i lugnt tempo till långdanser och sprittande polskor.


Konsertversion
Texten har Anders Nyberg också skrivit och dessutom har han gjort en mässordning för att verket skall kunna utföras som en riktig mässa. Den version som Cantilena ger i Jomala kyrka på söndag är dock en konsertversion.
Utöver kören som består av ett trettiotal sångare medverkar gruppen Ulvens Döttrar med Ella Grüssner Cromwell-Morgan, Isabella Sarling och Johanna Grüssner. Andra medverkande musiker är Guy Karlsson, Kjell Dahl, Markus Helander och Daniel Andersson. Sångsolister är Johanna Grüssner samt Anders Bergman, från Stockholm.


Intressant
Enligt Louise Brunnsberg i kören börjar det nu kännas riktigt bra. Hon beskriver den musik man studerat in under vårens och höstens övningar som intressant och varierande.
Lite av julstämning tror hon också att man kan utlova.
– ”Bered en väg” och ”Betlehem”, som Cantilena också sjungit tidigare, ingår i mässan.


Känns mäktigt
På frågan om hur hon tror att de som kommer till kyrkan på söndag kommer att uppleva det som framförs svarar Louise Brunnsberg:
– Jag tror det kommer att kännas mäktigt. Åtminstone känns det så för oss som sjunger.
I förköp kan biljetter köpas via Ålandsbanken och Eckerölinjen på Torggatan i Mariehamn samt vid Erik Mattssons i Godby eller via körmedlemmar. Resterande biljetter fås vid ingången. Mässan ges kl. 16 och framförandet räcker en knapp timme.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax