DELA

Folkis fyller konstmuseet

Känslor är det gemensamma temat i den utställning som de studerande vid Ålands folkhögskola nu visar i Ålands konstmuseum. Feelings heter utställningen som har sin vernissage i kväll. (På bilden Ganna Bezsmertna med tovad textilkonst.)
Sedan länge har folkhögskolan, Ålands lyceum och Bild- och formskolan samarbetat med Ålands konstmuseum och på så sätt gett sina elever en möjlighet att visa upp sitt konstkunnande i konstmuseets utrymmen.
Sedan ett par år har man i stället för en blandad utställning med tre skolor valt att ge skolorna möjlighet att i tur och ordning fylla hela utställningshallen. Ett bra val eftersom det visat sig att skolorna har mycket att komma med.


Hela skolan med
För folkhögskolan är det nu första gången man får hålla en helt egen utställning i konstmuseet och man har valt att låta hela skolan, nästan femtio elever, vara med. Utöver konst- och hantverkslinjen samt skapande linjen är också musiklinjen, medialinjen, naturfotolinjen och idrottslinjen med på olika sätt.
– Det känns extra roligt att alla elever kan vara med, sade rektor Jana Ekebom när utställningen presenterades i går.


Stor bredd
I det som konst- och hantverkslinjen och skapande linjen ställer ut får man ett gott grepp om den bredd som dessa linjer vid folkhögskolan har inom konst- och hantverksområdet. Här finns teckningar, akvareller, gouacher, akrylmålningar, arbeten i blandteknik och collage. Olika grafiska metoder finns också representerade, som högtryck, djuptryck, collografi och monotypi.
Inom konsthantverk finns bland annat bilder i olika textila tekniker, skulpturer och andra tredimensionella arbeten i keramik, textil och trä.


Musik blev film
Musiklinjen (som Nyan nyligen presenterade i ett reportage) har engagerats i utställningstemat genom att komponera och skriva texter till egna låtar som handlar om känslor.
Musiklinjens kompositioner har sedan gått vidare till medialinjen som involverat musiken i en film med namnet ”Talking Feelings” (talande känslor) som handlar om ”mobiltelefonskänslor”. Filmsekvenserna är gjorda utgående från de åtta kompositioner man fick från musiklinjen.


Idrott med humor
Medialinjen har i sin tur också involverat idrottslinjen i utställningen genom att göra ett humoristiskt bildspel byggt på olika aktiviteter som idrottslinjen genomfört. Det handlar om känslor i samband med idrottsutövande och friluftsaktiviteter.
Naturfotolinjen, som förresten alldeles nyss ställde ut på en fotomässa i Jönköping i Sverige, har inte från början arbetat utgående från ett gemensamt tema, berättar vikarierande linjeledaren Magnus Svensson, men däremot beaktat temat i valet av bilder för utställningen.


Vernissage
Det är en rikt varierad utställning med en ungdomlig touche som folkhögskolan och museet kan hålla vernissage på i kväll kl 18-20.
I vernissageprogrammet bjuds det också på musik av de studerande på musiklinjen som framför ett par av de nykomponerade låtarna. Annorlunda akustiska tolkningar utlovas.


Workshop
I serien ”Möten kring konst” som museet håller i anslutning till större utställningar blir det på torsdag kväll, den 10 april kl.18, en workshop för allmänheten med kreativt skapande kring konst och musik. Musiklinjen utlovar bidra med allt från country-ballader till Death Metal-urladdningar som inspiration för tecknandet och målandet. Elever från skapande linjen visar upp känslostillbilder ur en teaterpjäs och agerar modeller för krokiteckning och målning.
I kväll, tisdag, kl. 20 kan man på Folkis-TV i lokalkanalen se glimtar från hängningen av utställningen och även medialinjens film.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax