DELA

Folk och musik i Önningeby på lördag

På lördag den sjunde augusti är det åter dags för Folkmusiklaget Kvinnfolks årliga spelmansstämma i Önningeby.
Som vanligt blir det buskspel, konsert och visstuga och som vanligt är det inte bara kvinnfolk, eller spelmän, som är välkomna.
Spelmännen träffas klockan 14 vid Önningebymuseet för fika, sedan blir det buskspel fram till klockan 18.30.
– Spelmingel kan man säga, man träffas i mindre grupper och spelar tillsammans. Kanske märker man att något låter bra och då kan man delta i kvällens konsert med det stycket, berättar årets projektledare Ida Kronholm.
Under dagen kan man också komma bara för att lyssna, men något spikat program som man kan följa som besökare finns det inte, utan allt spontant fram tills kvällskonserten.


Allspel och visstuga
Till konsertens inbjudna gäster hör Hjalle och Stig, åländska The Pee Gees och Härs och Tvärs. Och så spelar förstås spelmansstämmans arrangörer Kvinnfolk.
– Konserten avslutas med allspel, alltså att alla deltagarna spelar en låt tillsammans, berättar Kronholm.
Efter konserten, vid halv tiotiden, fortsätter programmet med visstuga under Ann Sundbergs ledning i Jonesas mangårdsbyggnad. Vid regn hålls konserten i Önningebymuseet.


Estniska vänner
Årets spelmansstämma är den trettonde i ordningen, stämman brukar locka runt 100 spelmän från Åland, Sverige och riket. Efter Kvinnfolks besök på estniska ön och vänorten Kihnu tidigare i sommar kommer nu fyra estniska folkmusiker till Åland.
– Vi har några svenska stammisar som brukar återkomma, specielt från Dalarna och Uppland. I år kommer också fyra estniska flickor som först är med på folkmusiklägret på Kökar, berättar Ida Kronholm.

Sara Othman