DELA

Föglökonstnär ställer ut i Dalslands museum

På tisdag grävde Föglökonstnären Anna Sundblom fram metallskulpturer ur djupa snödrivor. I går åkte hon iväg med dem till den utställning hon skall hålla på Dalslands museum i Sverige.
– Utställningen blev till med lite kort varsel och därför har jag inte hunnit göra någonting nytt den här gången, berättar Anna Sundblom.


Fick hoppa in
Meningen var att Rosa Taikon nu skulle ha ställt ut silversmide i museet men då hon fick förhinder gick budet till Anna Sundblom som nappade på detta tillfälle att få ställa ut utanför Åland.
– Det är roligt att få komma ut i nordiska sammanhang, säger hon.
Att man bjöd in Anna hänger samman med att hon studerat vid Högskolan för design och konst, den så kallade Stenebyskolan som ligger i Dals Långed i Dalsland.
– Fint att man kommer i håg mig fast det gått åtta år sedan jag studerade där, säger hon.


Arbeten i metall
I det hon skall visa på Dalslands museum ingår en del metallskulpturer som hon visade i utställningen i Föglö bibliotek 2008 och senaste sommar i den utställning hon höll tillsammans med Evamaria Mansnérus.
Bland det som nu stått ute och fått en patina av rost finns ”Eget rum”, den stora kon av genombruten metall som många såg när den stod uppställd invid biblioteket i Degerby, samt de kuber i gjutjärn som den gången visades inne i biblioteket. Med finns också väggreliefer i järn och en del arbeten i koppar.
Utställningen har fått namnet ”As fragile as it is” och den pågår till den 9 maj. Vernissage blir det nu på lördag, den 20 mars, kl. 14.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax