DELA

Flera Röster representerade Svenskfinland i Norge.

Den åländska damkören Flera Röster fick hedersuppdraget att representera Finlandssvenska Damkörsförbundet på den nordiska damkörsfestivalen i Trondheim 10-13 april. Kören fick mycket beröm och nästa festival kanske blir på Åland. Nu koncentrerar sig Flera Röster på vårkonserten den 17 maj. Och nästa år ger man ut en skiva.
Bland alla finlandssvenska damkörer valdes Flera Röster ut av Finlandssvenska damkörsförbundets styrelse till att representera Svenskfinland på den nordiska damkörsfestivalen i Trondheim. Totalt 500 deltagare från de nordiska länderna träffades för att få musikaliskt utbyte och eventuellt skapa nätverk. Man höll även konserter. Flera röster fick uppträda i Nidaros-domen inför en tusenhövdad publik.
– Det var mäktigt att sjunga där, säger Sara Kemetter, som är musikalisk ledare för kören.


Workshop
Kören deltog i en workshop om latinamerikansk musik. Workshopen gav dem nya impulser och idéer till sin repertoar.
– En sån här resa är viktig för samhörigheten för en kör. Och vi fick jämföra oss med andra nordiska körer.
Den åländska kören fick mycket beröm för sin speciella klang.
– Man märkte skillnad på oss, Island och Färöarna. Vi har en speciell ö-klang.
Kören väckte intresse och blev tillfrågade om nästa festival kunde vara på Åland. Flera Röster är väldigt postiva till idén. Men det är inte klart än.


Gästande kör.
Nu när kören är hemma igen förbereder de sig för sin vårkonsert. På repertoaren finns lättare visor och låtar.
– Krävande för kören ,men lätta att lyssna till, preciserar Eva Sundberg, som sjunger i kören.
I samband med vårkonserten håller man ett körläger med Evivakören från Helsingfors. Evivakören uppträder även på vårkonserten.
– Man ska verkligen passa på och komma lyssna. Evivakören är något utöver det vanliga, säger Kemetter.
Evivakören grundades år 2002 av kvinnor som sjungit i kör under studietiden. Kören består av 30 kvinnor i åldern 25 till 35 år. Evivakören dirigeras av Michaela Iljäs, som är utbildad vid Sibeliusakademin. Repertoaren är anpassad för kyrkorummet.
– Vi tror att intresset är stort, därför förlade vi vårkonserten i Jomala kyrka.


Program för året.
Programmet för sommaren och hösten är spikat. Flera Röster ska uppträda på Visfestivalen i Kumlinge i juli och delta i en konsert för Jack Mattsson i augusti. Där framför man flera låtar som Mattsson har arrangerat. Jack Mattsson har även tonsatt dikten Dockhjärta av Katarina Gäddnäs -Karlsson speciellt för Flera Röster. I september åker kören till Västerås på ett utbildningsforum som leds av grupperna Real Group från Sverige, Rajaton från Finland och Vocaline från Danmark. Där ska sångarna lära sig sjunga svängiga låtar och att sjunga med mikrofon. Den första advent åker Flera Röster med förbundet till Prag på en stor europeisk körfestival. Nästa år ska Flera Röster spela in en skiva, men den berättar vi mer om senare.

NINA SMEDS
nina.smeds@nyan.ax