DELA

Firar med nordiskt potpurri

Musik, sång och dans skall det bli när Nordens institut firar 25-årsjubileum i Alandica söndagen den 11 april. Det bjuds på ett högklassigt tvärnordiskt program. Och, som socker på botten, dans till tangoorkester. (På bilden från vänster: Maria Jonsson, Åsa Juslin och Lycke Pörtfors.)
Ett potpurri kallar Maria Jonsson, informatör på institutet, jubileumskonserten. Och en titt i programmet bekräftar att beteckningen är riktig.
I programmet finner man två finländska folkmusiker av internationell toppklass, Maria Kalaniemi på dragspel och Timo Alakotila, mest känd för sitt spel på tramporgel men här på piano. Båda har gett konsert på Åland tidigare, Alakotila senast med gruppen Nordik Tree.


Tre dansstilar
En spännande kombination av gränsöverskridande musikstilar bjuder gruppen Three Style Fusion på. Musikern och kompositören Damon Frost, flamencodansaren Beata Alving och ”hallingkungen” Andreas Berchtold bjuder på street dance, flamenco och folkdans till musik av Patrik Andersson, Patrik Bonnét och Conny Laxell.


Magiskt
Jonglering och trolleri skall det också bli. Gruppen Kapsel, med jonglören Erik Åberg, magikern Axel Adlercreutz, och slagverkaren Pontus Langendorf, bjuder på den föreställningen. Langendorf var ju också under en period slagverkslärare på Ålands musikinstitut.


Åländskt
Men enligt institutets direktör, Åsa Juslin, vill man vid sidan av de artister som kommer utifrån också lyfta fram åländska musiker i programmet.
För det åländska står Mariehamnskvartetten som inleder hela evenemanget. Och en hel rad kvinnliga åländska jazzstjärnor: Minna-Lisa Mattsson, Johanna Grüssner, Leila Portnoj, Maria Stenberg och Anna Rydén avslutar med att sjunga till Alandia Big Band och Whatclub duo, det vill säga gitarristen Richard Palmer och basisten Kjell Dahl.
I inledningen av konserten framför Sanna Tahvanainen en festdikt och institutets styrelseordförande Barbro Sundback är festtalare.


Finsk tango
Före konserten blir det mottagning av uppvaktningar i Alandicas foajé och där får festpubliken efter konserten dansa tango till Darya Pakarinen och Månskensorkestern, från Sverige. En grupp musiker som verkligen tagit den finska tangon till sina hjärtan.
Mottagningen inleds kl 14 och konsertprogrammet, i Alandicas stora sal, kl 16.
Budgeten för jubileumskonserten går på 20.000 euro, men Åsa Juslin tycker att det är en viktig satsning för det jubilerande institutet. Man vill bjuda publiken på högklassiga artister.
Biljetterna, som kan köpas via Alandica, släpps i dag.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax