DELA

Filmen om ÅCA-huset visar på vikten av kultur

Ursula Sepponens film ”Ett andra hem” visades på Vera filmfestival tidigare i mars.
Med den hoppas Ursula kunna uppmärksamma folk på vikten av konst och kultur.
När Emmaushuset skulle rivas pratades det mycket om att det var en utveckling av staden.
– Jag tycker att det är ironiskt med tanke på att det var just utvecklingen som de tog bort. Nyskapande konst och kultur är otroligt viktigt för människans utveckling, kreativtet och innovativa tänkande, säger Ursula Sepponen.
Filmen spelades in under tre månader i somras och handlar om ÅCA-huset som skulle rivas. Man får veta mer om huset, men kanske främst om verksamheten som drevs där inne.
– Det här är bara en historia av mängder likadana i världen. Det är en stor förlust för Åland och det är inte första gången som konst och kultur tvingas flytta på sig, säger hon.


Viktig fråga
Det hela började med att Emmaus sökte en högskolepraktikant som skulle dokumentera huset.Ursula Sepponen hade följt debatten om huset och tyckte att det var viktigt att uppmärksamma allmänheten på hur mycket osynligt arbete det pågick i huset, som få visste om.
– Det lät väldigt intressant, så jag kontaktade Robert (Jansson) på Emmaus och berättade om min idé. Han tyckte att det lät bra och gav mig en av platserna. John William Häggblom jobbade också med att fotografera byggnaden. Jag tycker att folk ofta reagerar för sent på sådant här. Nu blev det ju tyvärr lite så ändå eftersom huset revs samtidigt som filmen spelades upp. Men förhoppningsvis blir det en tankeställare inför framtiden.
Läs mer i papperstidningen!

Josefin Grunér (praktikant)