DELA

Fick inbjudan till konstbiennal i Florens

– Jag är både överraskad och glad!
Barbro Eriksson, konstnär i Lemland Herrö, har fått inbjudan att ställa ut i Florens i Italien om ett år.
– De har hittat mig på nätet och jag är glad att jag lärt mig använda det mediet. (Bilden från en tidigare utställning.)
Det var för några veckor sedan som Barbro Eriksson fick ett e-postmeddelande från arrangörerna för den internationella biennalen för nutidskonst i Florens, en inbjudan att delta i den utställning som hålls där mellan den 5 och 13 december nästa år.
För några dagar sedan kom också en bekräftelse per post och hon har nu tid på sig till i april för att göra sin anmälan.


Förståelse, fred
I beskrivningen av syftet med utställningen hänvisar arrangörerna till ett uttalande av FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan där denne bland annat talar om konstens betydelse för ökad förståelse mellan människor och kulturer, konstens och konstnärernas roll i arbetet för freden.
Nästa år är det nionde gången som biennalen i Florens arrangeras sedan starten år 1997. Varje dag under det drygt veckolånga evenemanget hålls också olika seminarier och föreläsningar med kända konstkännare och konstnärer.
Beskyddare för biennalen är Italiens president.


Via nätet
Utställningen är ingenting som Barbro Eriksson själv anmält sitt intresse för. Hon berättar att hon inte ens visste om att den existerade.
– Man har tydligen funnit mig via min hemsida på internet, säger hon.


Många deltagare
Av det material som hon fått från arrangörerna framgår att det är fråga om en utställning med stort deltagande.
– I fjol deltog hela 840 konstnärer från 76 länder med över 2.500 verk.
I det erbjudande som Barbro Eriksson fått får varje deltagare en väggyta på tre gånger två och en halv meter till sitt förfogande, alternativt en golvyta på sex gånger sex meter. Man kan ställa ut målningar, skulpturer, installationer med mera.
Avgiftsfritt är det inte att delta. För att få vara med måste man betala en deltagaravgift på 2.700 euro som täcker arrangörernas utgifter för hyror, marknadsföring, utställningskatalog med mera.


Vill vara på plats
Barbro Eriksson har redan bestämt sig för att delta i biennalen och kommer nu att söka stipendier för att göra det möjligt. Hon säger också att hon siktar på att själv resa ned till Florens för att vara på plats under utställningen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax