DELA

Festliga festkonserter fyllde Islandia

Två festliga festkonserter fyllde Islandia i fredags. Flera tusen unga deltagare i Skolmusik 2010 fick sjunga, spela och dansa ut en hel vinters övande.
Det blev både häftigt och vackert.

Närpes skolmusikkår under ledning av Anders Teir och med drillflickor på scenen blåste igång konsertprogrammet med Karl Kings ”Alamo”. En dryg timme senare avslutade alla gemensamt med Howard Blakes vackra ”Vi vandrar i det blå” under ledning av Sara Kemetter. Däremellan rymdes ett variationsrikt och svängigt program där elever i alla stadier, i större och mindre sammansättningar, sjöng av hjärtans lust.


Sagotema
Saga och fantasy var hela evenemangets genomgående tema och här gavs det form, färg och klang i sådant som ”Den gamla häxan Kulla blå”,  ”Fläderfolket”, ”Trollpackan” och ”Riddarens sång”. Eller ”Trollmedly”, med de unga solisterna Emilia Alm, Walter Aaltonen och Niklas Törnqvist.  Mycket var sugande svängigt, som till exempel ”Riff City” i Fredrik Erlandssons arrangemang med Johanna Grüssner som dirigent och Jakob Sundström som solist.
För att nu bara nämna något ur allt det njutbara som konserten bjöd på.
Brandkråkor
En stor andel i att det blev just så svängigt och njutbart som det blev hade också Skolmusiks egen orkester ”Bandkråkorna” med sina kråknäbbsliknande mössor: Mikael Svarvar, kapellmästare och pianist, Christoffer Isaksson, gitarr, Emil Björkbom, bas, Victor Abrahamsson, saxofon, Emanuele Ferrari, keyboard, och Anders Brunnsberg, trummor. Bandet lyfte verkligen fram sångarna utan att överrösta och dominera.
Ett populärt inslag, särskilt bland eleverna, var Skolmusiks lärarkör som med stor inlevelse sjöng Povel Ramels ”Fars fabrik” ledda av ”verkmästaren” Annika Pensar i owerall och med Sara Kemetter som solist.
Dirigenterna, som var väl värda sina applåder, var utöver de redan nämnda: Isa Blomqvist-Fagerholm, Patricia Bergroth, Krister Lillas och Karsten Steiner.
Programmet bands finurligt ihop av konferenciererna Pia Lassila och Samuel Fagerholm.
Sjung och njut!
Konserten avslutades med avtackningar, hurrarop och en stafettpinne som gick vidare till Esbo 2013.
– Sjung vidare och njut av livet, manade byråchef Stina Colérus från utbildningsavdelningen.
JAN KRONHOLM
jan.kronholm@nyan.ax
tfn 528 466
Foto: ERKKI SANTAMALA
erkki.santamala@nyan.ax
tfn 528 470

Fler bilder i måndagens Nyan. Se även bildspelet från Skolmusik på Nyans hemsida.