DELA

Fem konserter kvar i orgelfestivalen

– Vi är ganska nöjda med publiktillströmningen hittills. Och en hel del återstår ju ännu.
Det säger Henryk Gwardak i Ålands orgelfestival som nu kommit halvvägs. (På bilden elever från musikinstitutet i S:t Görans kyrka. På lördag ger de ett oratorium av Buxtehude i Vårdö bönehus.)
Öppningskonserten i Jomala kyrka samlade en publik på mer är 200 personer och konserterna med enskilda organister har lockat 70-80 personer, något som också kan betecknas som ett bra resultat. På barnkonserten med Kaj-Gustav Sandholm och Erik Boström var det full rulle.
Fem konserter återstår ännu i årets festival.
n Redan i dag, fredag, kl. 12 får den som gillar Bach och barockmusik sitt lystmäte när organisten Alexander Fiseisky från Moskva ger en lunchkonsert i S:t Görans kyrka i Mariehamn.
n I kväll kan man i Saltviks kyrka följa den italienska organister Ennio Cominetti från Varenna, som tar publiken med på en en musikalisk resa genom Italien, från 1600-tal till 1900-tal.
n På lördag kan man i Sottunga kyrka lyssna till en konsert på orgel och flöjt. Det är flöjtisten Joanna Woszczyk och organisten Jacub Garbacz från Lodz i Polen som spelar.
n Vid samma tidpunkt, alltså lördag kl. 14, ger kör, orkester och solister från Ålands musikinstitut en konsert i Vårdö bönehus med Dietrich Buxtehudes oratorium ”Membra Jesu Nostri”. Samma verk framfördes av musikinstitutseleverna under Judith Déakis ledning i Mariehamns kyrka på långfredagen. Nu är det Kjell Frisk som dirigerar och på orgel medverkar Henryk Gwardak. För instuderingen av verkets solosatser står Catherine Frisk Grönberg.
n Orgelfestivalens avslutande konsert ges i S:t Görans kyrka på lördag kväll kl. 20. Det är organisten Olivier Vernet från Toulon i Frankrike som bjuder på ett program med modern orgelmusik, ett framträdande med bland annat en del jazziga inslag som, enligt Henryk Gwardak, särskilt kunde tilltala en yngre publik.
I anslutning till alla konserter visar orgelbyggaren och orgelstämmaren Hans Heinrich en utställning med delar av sin samling med orgelfrimärken. Heinrich anlitas av festivalen för att inför de olika konsertframträdandena se till att orglarna är stämda. Han medverkade också i barnkonserten.

jan.kronholm@nyan.ax