DELA

Fartygsakvareller med by-anknytning

Björn O. Svensson är tillbaka på Åland med en ny akvarellutställning. Den här gången visar han utställningen ”20 fartyg”, en utställning som är specialproducerad för Önningebymuseet. (Akvarell av ångaren Argo – bilden beskuren.)
Björn O. Svensson från Blekinge är inte bara en skicklig målare, han är även väl insatt i den åländska sjöfartshistorien, säger Kjell Ekström vid museet.
Han noterar att alla fartyg på målningarna i utställningen på något sätt har en anknytning till Önningeby.


Önningebysjömän
– Här finns flera fartyg som Olof Knahpe (född på Övre Knapans och gift till Östra Hinders) seglat på, bland andra Archibald Russel, Mariechen och Argo. Torvald Andersson (Maj-Britt Sjölunds far) seglade åren 1929-30 och 1932-35 på Winterhude, 1928-29 och 1931 på Prompt och 1930-31 på Melbourne. Thure Ekström från Södra Bentes for till sjöss som 16-åring och hans seglade på Eläköön som då var inspelningsplats för den svenska spelfilmen ”På kryss med Albertina”. Också Torvald Andersson hade seglat på Eläköön. Thures bror Karl Ekström hade bland annat seglat på Pommern och L’Avenir. Även Thures och Karls bror Enzio Ekström hade seglat på Pommern. Deras farbror i sin tur, Felix Ekström, flyttade till Sverige och utbildade sig till kapten där. Ångaren Östanå, som finns med på utställningen, har förts av honom.
Kjell Ekström berättar vidare att flera av fartygen på utställningen även torde ha varit Karl Bromans arbetsplats. Bland annat hade han varit mönstrad på Prompt. Lindmans John (Andersson) var en torparpojke från byn som omkom då Plus gick under utanför Mariehamn i december 1933 (torpet låg alldeles norr om nuvarande Önningeby såg).
– Lars Sjölund, svärson till Torvald Andersson, har också ett långt sjömansliv bakom sig. Det första fartyg han mönstrade på, ångaren Gottfrid, finns även med på utställningen.
Även Vallona, som förliste i december 1907 utanför Norges kust, finns med eftersom Mattas (hemman nr 3) i Önningeby en gång i tiden ropade in andelar i fartyget på en auktion.


Ett axplock
– Utställningen gör naturligtvis inte anspråk på någon form av heltäckande dokumentation av vare sig seglande sjömän från byn, eller fartyg med by-anknytning. Urvalet är bara ett slumpmässigt axplock, säger Ekström.
Utställningen hade vernissage i lördags och håller ännu öppet nu på lördag och söndag, den 26 och 27 september, kl. 13-16.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: KJELL EKSTRÖM