DELA

Far och dotter på samma scen i Åbo

”Anne Franks dagbok” har premiär på Åbo Svenska teaters studioscen nästa vecka. Pjäsen betecknas på förhand som något av en höjdpunkt i teaterns vårprogram. Med på scenen finns både Pekka Sonck och Josefin Sonck och i april får också Mariehamn ett gästspel.
I går var far och dotter Sonck hemma i Mariehamn på sportlov. Nästa vecka finns båda i Åbo där ÅST har premiär på ”Anne Franks dagbok” torsdagen den 4 mars.
Pekka Sonck konstaterar att ”Anne Franks Dagbok” är en bra pjäs som förtjänar att spelas allt emellanåt.
– Dramatiseringen av boken gjordes i början av femtiotalet och den blev mycket spelad, särskilt i slutet av femtiotalet och början av sextiotalet. Men nu har den faktiskt inte getts på svenska i Finland sedan den sattes upp på Svenska Teatern i Helsingfors 1988.


Viktigt tema
Enligt Pekka Sonck är det en pjäs som fungerar på två plan.
– Tematiken är viktig och tål att tas upp om och om igen men också själva pjäsen har en bra struktur. Den handlar ju om människor som är gömda, instängda i flera år med de inre slitningar som det kan medföra. Men också om världen där utanför.
– Det är helt enkelt en bra pjäs med bra roller. Den är både suggestiv och gripande.
Både Pekka Sonck och Josefin Sonck hör på scenen till dem som finns utanför den frankska familjen. Pekka spelar herr Kraler som arbetar i pappa Franks firma och är med och arrangerar gömmandet av familjen. Josefin spelar Miep, en ung dam, som också arbetar i firman . Det är hon som lyckas rädda Anne Franks dagbok för eftervärlden.
Rollen som Miep har fått särskild aktualitet genom att den verkliga Miep Gises gick bort för några veckor sedan.


Vill bli skådespelare
Pekka arbetar sedan ett par år på ÅST, främst som dramaturg.
Josefine, som just fyllt 22, har tidigare medverkat i en rad av Teater Kulings uppsättningar på Åland men också studerat på teaterlinjen vid Kungälvs folkhögskola, gått ett halvår på en privat taterutbildning i Stockholm. I Stockholm har hon också läst teatervetenskap.Till Nyan säger hon att hennes dröm är att bli skådespelare men konstaterar samtidigt att det inte är det lättaste att komma in på teaterutbildningar.
– Att bli skådepelare är i varje fall det jag strävar efter, min plan A, säger hon.


”Lite speciellt”
På frågan om hur det är att stå på samma scen som ens egen pappa svarar hon:
– Det är klart att det är lite speciellt men jag har ju kommit in på det här med teater via mina föräldrar.
Det skall dock sägas att i ”Anne Franks dagbok” spelar Pekka och Josefin inte mot varandra.


Om att vara människa
Liksom Pekka tycker Josefin att ”Anne Franks dagbok” är en angelägen pjäs.
– Den berättar flera olika saker. Den handlar om andra världskriget men lika mycket handlar den om hur vi som människor beter oss i olika extrema situationer. Därför är den alltid aktuell.
Huvudrollen som Anne Frank görs på ÅST av Maria Ahlroth. Och, utöver Pekka Sonck och Josefin Sonck, finns även Janina Berman, Lasse Fagerström, Samuel Karlsson, Maria Lindeman, Monica Nyman, Jerry Ahlfors och Bror Österlund med på scenen. För regin står Satu Rasila.


Mariehamn i april
Efter premiären spelar man under mars på studioscenen i Åbo men under april gör man också några turnéföreställningar.
I Mariehamn spelar man på Alandica den 21 och 22 april.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax