DELA

Fåglar och insekter ställs ut i Eckerö

Akvareller med fåglar målade på handgjort papper och insekter i närbild är sommarens specialutställningar vid Ålands jakt- och fiskemuseum i Eckerö. (På bilden en snytbagge fotograferad av Axel Steiner.)
Det är Leena Sarparanta från Sagu i Egentliga Finland som visar fågelstudierna, och en del andra naturmotiv. Hon är yrkesverksam konstnär med utbildning från konstföreningens ritskola i Åbo och verksam främst som konstgrafiker och xylograf, alltså med en inriktning på träsnitt. Sarparanta har hållit många uppmärksammade utställningar och är också representerad med verk i museer och offentliga utrymmen både i Finland och Sverige.


Naturtroget
De fågelstudier hon nu visar i Jakt- och fiskemuseet är både naturtrogna och konstnärliga och det handgjorda papper hon målar på är också i sig små konstverk.
Museets intendent Johan Granlund berättar att han fick tips om Sarparanta förra sommaren när hennes dotter var på besök i museet och berättade om henne.
– Jag tog kontakt och det visade sig att hon hade arbeten med skärgårdsmotiv som kunde passa bra för en utställning här.


Fågelägg
Det som ytterligare förhöjer intrycket av utställningen är att Sarparantas arbeten ställs ut tillsammans med tre olika samlingar av åländska fågelägg.
– Dels visar vi museets egen samling av ägg som Torsten Stjernberg katalogiserade för några år sedan och dels samlingar av Per-Erik Mattsson i Föglö och Börje Lindholm från Mickelsö, berättar Granlund.
Han tror att äggsamlingarna som täcker praktisktv taget alla fåglar som finns i landskapet kan väcka minne hos dem som var unga på femtiotalet då det ännu var vanligt att man samlade fågelägg.
– Vi som var unga då lärde ju oss faktiskt ganska mycket om både fåglar och natur genom äggsamlandet.


Insekter i färg
I ett annat rum i museet finns en serie färgbilder med insekter i storformat fångade i sina naturliga miljöer. Ett par fästingar – som ju inte är insekter utan spindeldjur – finns också med på begäran från museet. Insektsbilderna är tagna av den tyska fotografen Axel Steiner, bror till läraren Karsten Steiner i Godby. Axel Steiner besökte Åland förra sommaren och Johan Granlund berättar att han fick upp ögonen för honom genom en tidningsartikel.
De bilder som Steiner nu ställer ut är tagna både i Godby och på andra platser runt om i landskapet. Färgförstoringarna gör det möjligt att studera insekterna i detalj och i många fall är de skimrande färgerna mycket anslående.
Överbysnickaren Tore Janssons motormodeller i trä, som Nyan presenterat tidigare, kan man också ta sig en titt på i jakt och fiskemuseet unders sommaren. Museets innehållsrika basutställning som framför allt speglar fisket och jakten i landskapet under äldre tider lockar också besökare.


Färre enskilda besök
Enligt Johan Granlund har man under våren haft bra med besökande skolgrupper och också äldre gruppresenärer visar en tendens att öka.
– Däremot verkar det som om familjeturismen skulle minska i landskapet och det märks också hos oss. Det är färre familjer och enskilda som kommer till museet nu.
Enligt Granlund sögs det att det beror på att man numera förlägger semestrarna senare under sommaren men det tycker han inte är någon riktigt bra förklaring.
– Vi kan ju inte vänta hur länge som helst på att säsongen skall börja. Snart kommer ju skolstarten emot och då är det för sent, säger han.

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax