DELA
Foto: Stefan Öhberg

Exploatera eller bevara – pjäs på Pellas ställer frågan

En underfundig komedi om angelägna frågor. Så beskriver truppen bakom teaterpjäsen Miraklen i Underboda sitt verk, som har premiär fredagen den 18 juni i ladugården vid skeppargården Pellas i Lemland.

I lördags, på Världsnaturdagen, fick publiken på Naturfestivalen på Lilla holmen se några scener ur pjäsen. Sammanhanget var det rätta: pjäsen tacklar frågan om vem som har rätt att besluta om marken, vattnet och naturen och vad den finns till för.

Pjäsen framförs av Pellas Ladugårdsteater och Sunds ungdomsförening. Berättelsen är inspirerad dels av en roman skriven av den amerikanske författaren John Nichols, och dels av Stornäsets vänners kampanj för 20 år sedan för att stoppa den planerade utbyggnaden av golfbanan i Kastelholm till att omfatta delar av Stornäset. I rollerna ser vi bland andra Kaveh Bahar som en exploateringsivrig kommundirektör, Juergen Bogle som en lokal småbrukare som vill fortsätta odla sin mark som han ärvde av sina föräldrar, Jessica Wickström som vinsthungrig företagsägare och Päivi Nyman-Ackrén som ifrågasättande lokaltidningsjournalist.

Amatörer och proffs

Amatörer och professionella har tillsammans arbetat fram pjäsen.

– Metoden är det man är tvungen att göra när det är många människor inblandade som inte sysslar med teater på heltid. Man måste anpassa sig till deltagarnas tidstillgång och förmågor så att var och en får göra det de är bäst och duktigast på, säger Jonna Kevin, teaterinstruktör och själv medverkande på scenen.

Formspråket bygger på det som kallas commedia dell’arte, som uppkom i Italien på 1500-talet.

– Det formspråket gör det lättare att dela upp det som ska berättas i flera små scener, med 2-4 agerande i varje. Det har historiska orsaker: på den tiden fanns det begränsningar för hur många man fick vara på scenen samtidigt, säger Jonna Kevin.

Stornäsets vänner fortsatte att driva på för att freda Stornäset för all exploatering, och förra året beslutade landskapsregeringen att området skulle bli naturreservat. Hur det går för området i det fiktiva Underboda visas alltså i ladugården på Pellas den 18-20 juni.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp