DELA

”Ett geni på sitt sätt”

Pop-Sixten, alias Sixten Jansson, sjöng igenom alla de sex låtarna på nya cd:n på releasepartyt i lördags.
Titellåten Gröt i kaffepanna togs dessutom i repris. (På bilden Sixten tillsammans med Fredrik Erlandsson och Bo Ulenius i Kuttens Bluesband.)
Innan festen började var Sixten lätt nervös. Det kom inte så många som han hade hoppats på – konkurrensen från hårdrocksbandet på Bastun var svår.
Men till slut hade ändå drygt 20 fans samlats för att lyssna på Sixten och Kuttens bluesband som för kvällen agerade ”Sixtinska kapellet”, bandet som Sixten alltid önskat att han hade.
Kutten hade för övrigt med sig en nykomling, Fredrik Erlandsson på bas. Förutom Kutten, Kurt Lindbom gitarr, ingick Tom Stenman sång, Bo ”Basie” Ulenius gitarr och Tomas Tornefjell trummor. De kompade säkert och stadigt när Sixten sjöng Gröt i kaffepanna (Vackra Anna), Sue Balloo om amerikanskan han mötte en gång, gamla godingen What you´ve done to me, Kongolaisen blues (Åland=Kongo), En dag skall din sorg gå över och The House of the Rising Sun till Amazing Grace-melodi – ungefär.
”Denna cd kan nog betraktas som ett självporträtt. Massor av humor med en hel del allvar i botten. Precis som jag vill ha det”, skriver han på skivkonvolutet som han själv illustrerat.


Ingen skönsång
Det är inte främst skönsång som Sixten bjuder på. Inte heller är koreografin så där värst driven, och scenkläderna är väl inte av modernaste snitt.
Men, och det är det som är hela grejen: Det är känslan som bär. En stor känsla som föds i att vara sig själv, köra sitt race, älska det man gör.
Eller som en röst i publiken uttryckte det:
– Det är något med det ärliga uppsåtet som jag tycker om. Sixten gör sin grej, det han är bra på.
Yngve Söderlund, till vardags börsmäklare, hade slitit sig från middagsbjudningen för att lyssna på Sixten. Också han är inne på det här med känslan.
– Det är så roligt att se en människa som är. Som förstår hur det är. Han är ett geni på sitt sätt. Det är nog bara han som kan driva med ”Kongolaiset” utan att nån blir arg.


Långväga fans
Fyra långväga, unga fans var tidigt på plats i publiken. Robert Sandström och tre av hans polare hade åkt från Sibbo i östra Nyland enkom för att lyssna på Sixten.
– Sixten är fin han! Och för oss är det roligt att höra på samma musik som våra föräldrar lyssnade på. Vi ångrar inte att vi kom!

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax

tfn 528 450

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax