DELA

Elfsbergs etsningar på utställning

Naturnära etsningar av Bror-Erik Elfsberg kan man just nu se i en retrospektiv utställning på Galleri Fäktargubben i Mariehamn. Den första utställningen med verk av Elfsberg på över tio år. (På bilden Solveig Elfsberg, dottern Erika med Måns 5 månader.)
Bror-Erik Elfsberg (1949-1992) var Ålands kanske främsta grafiker på sin tid, en pionjär som brann för grafiken som uttrycksmedel och drev på nya tekniska förutsättningar för grafisk verksamhet i landskapet. I starten av Bild- och formskolan hörde han också till de aktiva.
Det var också Bror-Erik Elfsberg som byggde upp Ålands konstförenings grafikverkstad, förresten belägen i källaren till det hus där Fäktargubben i dag finns.
Listan över utställningar, egna och samlingsutställningar, från sent sjuttiotal till tidigt nittiotal är lång. Utöver på Åland höll han många utställningar, runt om i Finland och i Sverige och även i Norge. År 1999, det år Elfsberg skulle ha fyllt 50 år visade Ålands konstmuseum en minnesutställning med hans grafik.
Bror-Erik Elfsberg var en idérik konstnär som gärna experimenterade och ville pröva nya sätt att få fram det grafiska uttrycket. I de etsningar som nu visas på Fäktargubben kan man bland annat i de grövre linjerna spåra den teknik med motorsågsbearbetning av tryckplåten som han började använda på senare år.
Men samtidigt är grunden i många av bilderna mycket fast och konkret. Bror-Erik Elfsberg kom från Kökar och använde som bakgrund i många av sina grafiska blad bergsformationer på Kökar.
Utställningen på Galleri Fäktargubben har ingen särskild vernissage men kan kan ses till den 30 januari.
(I torsdagens Nyan ingår en utökad version av artikeln.)
JAN KRONHOLM
jan.kronholm@nyan.ax