DELA

Eckerman visar pilflätade korgar

En utställning med konstfärdigt flätade korgar och andra arbeten i pil visar Torbjörn Eckerman just nu på Galleri Fäktargubben i Mariehamn. (På bilden en traditionell irländsk uppläggningskorg för kokt potatis.)
Korgflätning har gamla traditioner och pil är ett material som använts mycket. Torbjörn Eckerman, hantverkslärare, biodlare och själv hantverkare gick för flera år sedan en kurs i pilflätning för den kände danske korgmakaren Steen H. Madsen i Sätergläntan i norra Sverige. Madsen har senare också ställt ut och hållit kurser på Åland. Bland annat ställde Madsen för ett par somrar sedan ut vid Eckerö post- och tullhus, där han också höll kurs.
I utställningen på Galleri Fäktargubben visar Torbjörn Eckerman på de många möjligheter som pilen har som material. Med finns större och mindre korgar, bland annat en stor trädgårdskorg, korgar med förebilder i Frankrike och på Madeira, och även en traditionell irländsk potatiskorg. Men också sådant som ett serveringsfat för fisk och ett korgstolsexperiment finns med.
Eckerman odlar själv en del av det material som han använder i korgflätningen. Han arbetar både i färskt material och i pil som torkas och sedan blötläggs före användningen.
Utställningen på Fäktargubben har ingen särskild vernissage men kan ses under ett par veckor, till den 19 september.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax