DELA

Duttmålare skapar av glädje

– Det har varit jättetrevligt. Jag älskar att måla, säger Ines Brunström.
Ines är en av de sex ”duttmålare” som samlats nio gånger under hösten för att måla och umgås i Villa Carita i Mariehamn.
Det är den tredje målarkursen i demensföreningens regi. I går höll man vernissage.
Ines Brunström, som tidigare själv arbetat som bildlärare både i Sverige och på Åland, berättar att hon har alzheimer och därför litet svårt att komma ihåg saker. Men hon intygar att man haft väldigt trevligt under träffarna och att hon gärna skulle vara med igen om det blev en fortsättning.
– Det har varit fantastiskt. Och vi har haft en så duktig lärare, säger hon.


Samarbete
Nyan har tidigare berättat om de målaraktiviteter som demensföreningen arrangerat. Den här gången samarbetade man med Mariehamns församling kring en kurs som riktade sig till hemmaboende dementa och sådana som bor i hemliknande boenden. Britta Gustafsson har, liksom tidigare, varit handledare för målningsterapin i nära samarbete med demensrådgivare Regina Österlund och Lisbet Nordlund som är diakonissa i Mariehamns församling.
Målarna har träffats i trivsam och inspirerande omgivning i Villa Carita. Efter nio veckors aktivitet kunde man i går visa upp en imponerande samling arbeten.


Resa med teman
Regina Österlund berättar att man utformat kursen som en resa och med en rad olika teman. Vid vernissagen kunde man också göra en liten resa genom de olika rummen i villan och stanna upp för att titta på målningar på olika helheter.
– Att använda färger och umgås i grupp, att skapa glädje för stunden, har varit vår målsättning, säger Regina Österlund.


Roligt att dutta
Britta Gustafsson förklarade för de församlade vernissagedeltagarna att duttmålning är något som man uppfunnit i gruppen. Hon demonstrerade också hur duttmålning med akrylfärg går till, hur man med penseln duttar ut färgen på underlaget och på det sättet skapar spännande och vackra bilder.
– Det fina med duttmålning är att vem som helst kan dutta. Och att man både kan prata och sjunga samtidigt som man duttar fram fina och effektfulla målningar.
– Det viktiga för oss har varit att ha roligt och att dutta, sade Britta också.
Hon uppmanade också alla andra att pröva på duttmålning.
– I stället för att baka eller städa skåp kan man dutta litet, föreslog hon.


Utvärdering
Efter tre målarkurser kommer Britta själv dock nu att hålla paus som ledare, bland annat för sitt eget konstskapande. Huruvida det blir fler kurser vet man inte heller i dag. Enligt Regina Österlund skall man nu göra en utvärdering av de tre som hållits för att se vad de gett och hur man skall gå vidare.
Att aktiviteten blev till kan man tacka Sven-Erik Johansson i Lions för. Det var med hjälp av pengar ur den fond som startades till hans sjuttioårsdag som man kunde komma i gång och fortfarande stöttas aktiviteten av Lions. Klubbens president Joakim Eriksson, som var med vid vernissagen, tyckte att det var mycket naturligt för Lions att stöda ett initiativ av det här slaget.
– Meningen är ju att vi skall träda till med stöd och hjälpa till med aktiviteter där samhället inte riktigt räcker till.


Imponerande
Eriksson var också imponerad av de alster som duttmålarna ställde ut och nämnde särskilt de fina postkort som man låtit trycka med deltagarnas alster som motiv. Korten kan man köpa via Ålands handikappförbund.
I samband med vernissagen fick församlingen också ta emot en gruppmålning som deltagarna gjort och som skall hänga i Villa Carita. Kalle Lund medverkade också med vacker dragspelsmusik.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: FREDRIK TÖRNROOS