DELA

Duo i gemensam utställning

I trettio år har Britta Gustafsson och Marita Tikander känt varandra. De träffades i konstens tecken och nu ställer de ut tillsammans på Galleri Skarpans i Mariehamn.
Det var på ett av konstföreningens tidiga målarläger som Britta Gustafsson och Marita Tikande lärde känna varandra. Lägret hölls på Kökar sommaren 1977 och Henrik Nylund var då ordförande i föreningen. Utöver åländska målare deltog även målare från Roslagen i lägret. Några egentliga lärare hade man inte på den tiden utan var och en målade fritt.
Att det blev en gemensam utställning på Skarpans efter trettio år är Brittas förtjänst. Marita har hållit upp ett tag med målandet och nu tyckte Britta att det var dags att sätta igång igen och lockade med henne i utställningen som de valt att kalla ”Duo”.


Experimenterar
De två konstnärerna disponerar var sitt rum i Galleriet. I sitt rum visar Britta Gustafsson målningar i flera olika tekniker, det mesta alldeles nytt även om ett av verken – en anslående målning i solgult – var med också på vårsalongen i konstmuseet.
Hon har arbetat i olja på duk, olja på plåt och i en serie med trädgårdsassociationer har hon använt sig av akryl på papper. I den sistnämnda serien ingår större arbeten under rubriken ”Flora I” och ”Flora II”, kompletterade av en serie mindre arbeten som hon kallar ”floretter”. Det handlar om blomsterinspirerade arbeten på gränsen till det abstrakta.
– Jag gillar att experimentera och söka nya former, att abstrahera. Jag skissar aldrig och gillar inte att måla av. Motiven växer fram under arbetets gång.


Förtjust i plåt
Att arbeta i olja på plåt har Britt Gustafsson hållit på med i ett par års tid och det är en teknik som hon blivit mycket förtjust i.
– Plåt är ett underbart material att måla på, färgen liksom glider fram, säger hon.
Senast ställde Britta Gustafsson ut separat på Galleri Överkikaren i Stockholm år 2005.


Stormens öga
Marita Tikander disponerar det inre rummet i galleriet och visar arbeten i akryl på papper och pannå samt arbeten i blandteknik. Marita har ägnat sig en hel del åt fotografering och därför har även några foton rymts med.
Marita berättar att hon är en höstmänniska och målar helst på hösten. I det hon nu visar finns spår av höst om man med den årstiden förknippar överraskande oväder. I det här fallet handlar det visserligen om ett augustioväder – det som drog fram över Åland den 27 augusti i fjol.
– Stormcentrum låg mitt över Simskäla, berättar Marita som aldrig varit med om något värre i ovädersväg.
Stormen resulterade bland annat i målningen ”Ljungeldar” som nu finns med på utställningen. Man kan föreställa sig en stormpiskad skog upplyst av blixtarnas eldsken.
Bilder med träd och stormskadad skog finns i en del andra motiv och i fotografierna.


Fotar mycket
Målningar har Marita Tikander inte ställt ut sedan utställningen ”Anno Dazumal” tillsammans med Stig-Olof Jokinen och Ingmar Eklund på Skarpans år 2002. Foton har hon dock visat, bland annat i en utställning i stadsbiblioteket i Mariehamn år 2003.
Foton har hon också med i en aktuell utställning i Österbotten med fotoklubben Obscura och hon skall vara med i en fotoutställning på Ålands jakt- och fiskemuseum i sommar.
Vernissage på utställningen på Skarpans är det i kväll, fredag, kl 18-20 och utställningen pågår sedan till den 26 maj.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: FREDRIK TÖRNROOS