DELA

Dubbelt åländskt i Lillan-komedi

Komedin ”Hemmafesten”, som Lilla Teatern i Helsingfors inleder hösten med, bjuder på ett par åländska inslag.
Arn-Henrik Blomqvist regisserar och Marc Svahnström återfinns i en av de fyra rollerna.(På bilden från vänster: Marc Svahnström, Jonna Järnefelt, Cecilia Paul och Pekka Streng.)
”Hemmafesten” är en komedi av den franske författaren Gilles Dyrek och får nu sin nordiska premiär. Pjäsen hade urpremiär i Paris för ett par år sedan och gavs då över 500 gånger.
Den handlar om ett nyförälskat par, Jonte och Ann-Louise, som har bjudit in en gammal studiekompis på middag. Han anländer med sin flickvän som de aldrig tidigare träffat. Det skall bli en mysig middag med Janssons frestelse och räksallad. Men flickvännen verkar lite märklig eftersom hon inte säger ett ord. Är hon stum, eller utlänning och osäker på språket?


Välskriven komedi
– Det är en mycket välskriven och typiskt fransk komedi, säger Arn-Henrik Blomqvist till Nyan.
Det betyder också att det är är en föreställning där det går undan, en längre enaktare med mycket högt tempo.
– Att anpassa en fransk komedi för en nordisk publik är alltid en utmaning. Det gäller att göra en del temperamentsjusteringar, säger Blomqvist.
Trots att det finns ett tema i pjäsen så är den enligt Blomqvist framför allt en komedi.
– Till och med litet med dragning åt farshållet.
Att publiken kommer att ha roligt vågar han utlova efter att ha sett publikreaktionerna när man gjort genomdragningar inför publik, bland annat under kulturens natt nyligen.


Fullt ös på scenen
Trots de justeringar som Arn-Henrik Blomqvist talar om finns det nog en massa tempo kvar i föreställningen. Marc Svahnström betecknar tempot som ”häftigt”.
– Ganska jobbigt är det nog. Vi är på scenen hela tiden och får inte vila mycket. Det är fullt ös mest hela tiden.
Med några få dagar kvar till premiären konstaterar han att allt börjar sitta som det skall.
– Nu handlar det bara om att få det hela att svänga.


Trivs på Lillan
Det är inte första engagemanget på Lilla teatern för Svahnström. Senast var han med i ”Försäljarna” som gick förra hösten. Och han verkat trivas på den anrika scenen.
– Det är en jättetrevlig teater med fina traditioner när det gäller komedi.
Senare i höst skall Marc Svahnström jämsides börja repetera också för en annan scen i Helsingfors. Då gäller det något helt annat men i det här skedet vill han inte avslöja desto mera om den saken.


Kosmiskt på Viirus
Arn-Henrik Blomqvist är dock redan nu i farten med ett parallellt projekt eftersom han jämsides med ”Hemmafesten” på Lillan också regisserar en ny pjäs, ”Kosmisk fruktan – eller dagen då Brad Pitt fick paranoia”, på Teater Viirus.
Det är en musikalisk komedi av den danske författaren Christian Lollike om klimatförändringen och ”den hjälplöshet som vanliga människor känner inför det globala hotet”. Här finns också en åländsk anknytning, utöver Blomqvist, genom skådespelaren Robert Enckell som en betydande del av året vistads på Dånö i Geta.


Brad Pitt i Jesusroll
Enligt Arn-Henrik Blomqvist är ”Kosmisk fruktan” en komedi till gospelmusik där Brad Pitt tar sig en Jesusroll för att rädda världen.
– Pjäsen skall också ut på turné och jag tror att Viirus gärna kommer också till Åland om man får en inbjudan, säger Blomqvist.
Premiär är det i Helsingfors den den 18 september.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax