DELA

Dramatiskt Rödhamn i akvarell

Inga röda stugor, soliga klippor eller gröna ängar. Idylliskt, men inte på det sätt som man är van att se de åländska skärgården. Anette Gustafssons (bilden) akvareller förmedlar stora känslor, dramatiskt väder och bestående intryck av ständig förändring.
Anette Gustafsson har tillsammans med sin make Christian Kull drivit gästhamnen i Rödhamn sedan 1996. Under somrarna sköter hon servicen i hamnen, under vinterhalvåret sätter hon akvarellfärg på sina intryck i Norrtälje där hon annars bor.
– Rödhamn är mitt sommarhem och det ställe som är mig alla närmast. Tavlorna är inte dokumenterande utan förmedlar mina känslor för stället.
Sedan dottern Eva föddes för fyra år sedan har det blivit lite mindre målat, berättar Gustafsson, men nu är hon åter aktuell med 23 akvarellmålningar med motiv från Rödhamn i Galleri Skarpans i Mariehamn. Utställningen ”Mitt Rödhamn” har vernissage, öppen för alla, i dag mellan klockan 18 och 20, utställningen är öppen månaden ut.


Vädret röd tråd
Om någon vecka kommer hennes bok Loggbok från Rödhamn ut som innehåller de flesta bilderna från utställningen plus en del andra som inte rymdes med. Tanken var att boken och utställningen skulle presenteras samtidigt eftersom motivet är detsamma, men boken väntar ännu på att bli inbunden. Väderloggen blir den röda tråd som sammanbinder bilderna i boken.
– Det är samma tanke bakom målningarna i boken och utställningen. Jag har inte satt några titlar på målningarna här heller, utan det enda som skiljer dem från varandra i det avseendet är att de är daterade till olika dagar.


Inte hotfullt
Men vilken tid på året eller ens vilken tid på dagen målningarna föreställer kan hon inte riktigt sätta fingret på, förutom den som visar ett snötäckt Rödhamn.
– Jag målar aldrig ute i naturen, det är för vackert helt enkelt, jag skulle bli störd av skönheten. Så jag samlar intryck och målar lite i taget, samma målning kan vara en blandning av många olika väder och tidpunkter.
Gustafssons målningar ger verkligen ett närmast mäktigt första intryck med sina dramatiska och ibland oväntade tolkningar av ljus och mörker, väder och vind. Hotfulla mörka moln spricker upp av en plötsligt strimma ljus, en liten fyrkant kvällssol ger spännande liv åt stugans vita vägg och en höstbrun sol går ner (eller upp) bakom träden. Och just det att man inte riktigt kan sätta fingret på vilket väder eller vilken tidpunkt som bilden föreställer ger ytterligare spänning till tolkningen.
– Någon har sagt att de tycker att bilderna ger ett oroligt och hotfullt intryck, men det är inte alls så jag upplever dem. Snarare vill jag förmedla den skönhet jag upplever ute i den yttersta skärgården, där man ser vädret komma in ute på horisonten långt innan det når land. Platsen är alltid densamma, men vädret och stämningen växlar dagligen.

SARA OTHMAN