DELA

Dokumenterar med konst

– Jag vill belysa vår tid, var vi befinner oss.
Det säger Erica Pettersson (bilden) som i kväll, onsdag, har vernissage på en utställning med målningar och objekt i Kakelhallen i Mariehamn.
”ÖverVäga”, kallar hon utställningen.
För ett par år sedan höll Erica Pettersson, från Jomala Torp, sin första helt egna utställning i Mariehamn, då på Galleri Fäktargubben där hon visade oljemålningar och arbeten i blandteknik.
Redan då kunde man ana ett drag av popkonst i hennes uttryck. Med i motiven fanns såväl reklam för Lux-tvål från femtiotalet som Wettex-dukar från sjuttiotalet.


Femtiotalsformer
I motiven i hennes utställning på Kakelhallen, med i huvudsak akrylmålningar, finns liknande spår. Bland de objekt hon visar finns köksstolar med infälld badrumsvåg i sitsen. Vågarna, av tidlös modell, återkommer i målningar. Liknande former representerar målningar utformade som äldre tv-rutor.
– Jag gillar formen på femtiotalets tv-apparater, konstaterar Erica.
Att det blev badrumsvågar var mera av en slump. Hon berättar att en studiekamrat på Umeå konstskola, där hon gick åren 2003-2005, hade en våg i ateljén och att hon fängslades av formen.


Jagfixering
I den utställning hon nu visar kan man läsa in en fascination beträffande tv-mediet och av den fixering på jaget och den egna kroppen som förekommer där.
– Jag är intresserad av utseendefixeringen i många TV-program. Man blir irriterad men tittar ändå, säger hon och nämner sådant som Top Model.


”Mänskligt”
Ändå vill hon inte vara fördömande, säger att utställningen inte skall ses som någon protest.
– Det är mänskligt att titta också på de här programmen. Det skulle ju också vara bättre om man åt nyttigt hela tiden men kanske inte så kul i längden.
Erica säger att hon vill belysa vår tid, var vi befinner oss och samtidigt göra lite återblickar för att jämföra då och nu.
– Jag såg en bild i en femtiotalstidning med en tjej som hängde upp gardiner och såg jättenöjd ut. Jag målade henne och sedan en tjej i dag som mätte sitt midjemått.


Kontraster
I de två målningarna som hänger intill varandra kan man klart se utvecklingen mot dagens kropps- och utseendefixering. Ett annat kontrastpar är en kvinna med shoppingkasse som på den ena bilden ser lätt och lycklig ut, men på den andra trött och utschasad.
Även i andra målningar kan man spåra en strävan till dokumentation av vår tids utseendefixering och kroppsliga formspråk, ett slags latent missnöje med bröst och rumpor eller något annat. Men samtidigt utgör bilderna en dokumentation av hur de flesta i verkligheten är.
I flera av målningarna har hon använt sig själv som modell.
– Jag har ju tillgång till mig och kan styra ut mig som jag vill ha mig, men jag har nog också använt mig av kompisar.


Konstfack
När Nyan träffade Erica i samband med hennes utställning på Fäktargubben hösten 2005 hade hon just blivit klar med sin utbildning vid Umeå Konstskola. Före det hade hon studerat vid Ålands folkhögskolas konstlinje, vid Ålands lyceum och på konstlinjen vid Eskilstuna folkhögskola.
I fjol kom hon in på Konstfack i Stockholm där hon nu gått ett år och har tre och ett halvt år till framför sig. Studierna gäller bildpedagogik som skall ge möjlighet till jobb som bildkonstlärare.
Utställningen i Kakelhallen har möjliggjorts av ett stipendium som Erica Pettersson fick av Ålands kulturdelegation våren 2006. Vernissage på utställningen är det på onsdag kl 19-21 och den kan sedan ses till den 28 september.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax