DELA

Det skapas för fullt på Ekeborg

Ett skapandeläger för barn hålls nu på ungdomslokalen Ekeborg i Eckerö.
I fyra dagar samlas tjugo barn i åldrarna tolv till fjorton för att rita, pyssla och måla. Nytt för i år är att åldersgränsen höjts.
– Det är mest ”gamlingar” här som varit med i många år. De blev glada då vi höjde gränsen, så de fick komma ett år till, säger ledare Susy Ahlström.
(På bilden syns Erica Eklund, Joel Fredlund, Antonia Lundin och Moa Clemes)
Vid det stora långbordet är det uppdukat för full aktivitet – korgmålning. På borden intill ligger teckningar, akrylmålningar, garndockor och pärlgrodor.
– Det är viktigt för barnen att de får tillfälle att utveckla sin fantasi och skaparkraft. Men huvudsyftet är ändå att ha roligt och umgås, säger Susy Ahlström, medan hon visar upp några av teckningarna som barnen gjort. Hon fortsätter:
– Det är roligt med lite äldre barn, för de tar egna initiativ. De följer sällan någon given mall. Det roligaste de vet är att teckna och måla fritt.
Susy Ahlström är verksamhetsledare vid Ålands ungdomsförbund, som arrangerar lägret. Med sådan här lägerverksamhet vill man få upp barnens ögon för ungdomslokalerna. Tidigare i sommar har man haft ett musikalläger på Vårdö. Lokalerna i Eckerö och på Vårdö ligger närmast vatten, därför har man valt att hålla lägren där.
– En viktig del av lägret är också att vi simmar. Därför behöver vi vara nära stranden. Här i Eckerö är det väldigt praktiskt, eftersom vi har en jättestor och fin gård på baksidan av huset med stranden precis intill. I källaren finns också stora omklädningsrum och torkutrymmen, säger Ahlström.


Varierat
Pysslet försöker Ahlström variera varje år, hon hämtar bland annat inspiration från olika sidor på nätet. Vissa saker, som pärlor och målarfärger måste alltid finnas med, säger Ahlström.
Flickorna Jannika Valkonen, Alexandra Karlsson och Evelina Bertell har svårt att välja vilket pyssel som är roligast. Att säga om det är pysslandet eller badandet som är bäst är inte heller lätt.
– Allt har sin egen lilla del. Vi brukar passa boll till varandra också, det är kul, säger Eva-Maria.
Att övernatta på lokalen, i ”madrasslandet”, är spännande bara det.
– Vi ska egentligen vara tysta halv elva, men det brukar ingen vara, säger Alexandra.
– Jag brukar i och för sig somna lättare här än hemma. Vi gör så mycket hela dagarna så man är trött på kvällen, säger Eva-Maria.
De håller alla tre med om att lägret är ett bra sätt att lära känna nya kompisar.


En kille, nitton tjejer
På lägret är det mest av allt tjejer. Nitton av tjugo. Kimmo Kuitunen är den enda killen som anmält sig, men lägerledaren Jenny Petterssons son Joel Fredlund är också där som en bonus.
Varför är det så få killar med på lägret?
– Jag har ingen aning. Jag är mest här för att min flickvän har tvingat hit mig. Men det är kul också. Roligast är att simma. Eller att bara hänga, säger Kimmo.
– På kvällarna brukar vi spela yatzy, fyller flickvännen Martina Nordin i.


Trevlig ålder
Jenny Pettersson, framhåller liksom Ahlström att det är en trevlig åldersgrupp att ha att göra med.
– De har egna idéer om vad de vill göra och vill egentligen inte att man lägger sig i för mycket. Igår försökte vi styra upp en simstafett, men det var bara två som ville vara med, så vi struntade i det. Men ikväll ska vi i alla fall ordna med en filmkväll när det är sista kvällen, säger Pettersson.

LINNEA TILLEMA

linnea.tillema@nyan.ax