DELA

Debuterar med roman på Schildts i höst

Åland får en ny romanförfattare i höst. I oktober ger Schildts förlag ut Martin Högstrands debutverk.
– Det känns bra, lite som om jag skulle ha kommit i mål med mitt skrivande, säger han.
För Nyans läsare är Martin Högstrand känd som en av våra frilansmedarbetare inom musikbevakningen men han har annars hållit en ganska låg profil i sitt skrivande. Någon kanske erinrar sig att han för några år sedan fick ett tredje pris i Arvid Mörne-tävlingen. Det var 2004 och tävlingen gällde det året dikter. Medarbetat har han också sporadiskt gjort i kulturtidskriften PQR.
Martin Högstrand är född 1978. Han har studerat matematik vid Åbo Akademi, senare läst en kandidatexamen i litteraturvetenskap vid Mälardalens högskola i Västerås där han också tagit examen i kammarmusik med piano som huvudinstrument. Nu arbetar han på sin magistersexamen vid Uppsala universitet och en dröm är att kunna fortsätta mot en doktorsexamen i litteraturvetenskap.
– Vi får se hur det går, det är ju lite ont om doktorandplatser, säger han.


Har alltid skrivit
Vid sidan av studierna har han hela tiden skrivit också skönlitterärt, bedrivit ”växelbruk” som han själv beskriver det.
Han berättar att han intresserat sig närmast för modernismen, för diktare som Gunnar Björling och Edith Södergran. Hela tiden har han ändå haft siktet inställt på att någon gång publicera sig i romanform.
– Det är nog det jag strävat efter hela tiden, erkänner han.
Han säger att han främst sett upp till romanförfattarna, de som blir lästa och uppskattade av den stora publiken.
När jag frågar efter eventuella favoriter blir svaret:
– Jag har läst mycket av till exempel W.G. Sebald, en tysk författare som var verksam i England. J.M. Coetzee, nobelpristagaren, är en annan favorit.


Siktat för högt
Att han varit litet återhållsam med att publicera sig tidigare förklarar han med att han siktat för högt.
– Det är därför att jag gått på det stora romanformatet direkt. Det har resulterat i många ofullbodade utkast.
Den roman som Schildts ger ut i oktober har arbetsnamnet ”Skymningsland”. Handlingen är förlagd i åländsk miljö och i centrum står en konstnär, en pianist. Något självbiografiskt skall man dock inte försöka finna i handlingen trots att författaren själv spelar piano.


Allvarligt men lättläst
Inspirationen till romanberättelsen kommer i stället från den mediauppmärksamhet som konststuderanden Anna Odell väckte i Sverige när hon spelade psykiskt sjuk och tvångsomhändertogs.
– Jag skriver om vad som händer med en konstnär som utsätts för en extrem situation och det finns också en journalistisk dimension i berättelsen.
På förlaget sade man efter att man läst manuset att det var en märklig och mycket allvarlig berättelse.
– Det kan jag hålla med om, säger Högstrand.
Men han framhåller också att han försökt skriva en bok som skall vara lättillgänglig, att språkmelodi, rytm och klang är mycket viktiga för honom.


Körde fast, bytte spår
Den roman som kommer i höst blev till på bara några veckor i höstas även om finslipningen sedan tog sin tid. Förlaget gav den också snabbt grönt ljus. Men egentligen höll Martin Högstrand på med en helt annan roman.
– Jag skrev på någonting som småningom svämmade över alla breddar och blev ohanterligt och då valde jag i stället att skriva om någonting helt annat. Och kortare, en roman i det lilla formatet.


Gav ny inspiration
Att han nu har kontrakt med förlaget och vet att hans bok skall komma i oktober känns väldigt bra, erkänner han.
– Jag har ingen större ambition att bli författare men visst känns det fint att ha gjort något och att få visa upp det.
Ny skrivinspiration har det också gett.
– Jag håller redan på med bok till, en roman som jag hoppas skall kunna bli något på sikt.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax