DELA

De blåste in våren

Man kunde nästan känna knopparna brista när Ungdomsorkestern höll sin årliga vårkonsert i helgen.
Publiken fick njuta av living room music, Michael Jackson-medley och vackra klassiska stycken.
– Om ni undrar varför våren dröjt är det för att vårkonserten hålls lite senare i år, säger konferencier Ulrika Lind när hon hälsar publiken välkommen till Ungdomsorkesterns vårkonsert i Alandica.
Alandicas sal är välfylld trots den soliga lördagskvällen. Konserten öppnar med lite living room music, musik som spelas på föremål du kan hitta i hemmet. Slagverksensemblen, som leds av Martin Velander, använder sig till exempel av en papplåda och en termos.
Brassensemblen har under året besökt Markuskyrkan i Stockholm där italienske kompositören Andrea Gabrieli en gång var verksam. De framförde därför Gabrielis stycke Sonata piano forte.

Smällhett
Imponerande var nybörjarorkestern som provade ut sina instrument så sent som i höstas, och sedan dess har de spelat tillsammans tre gånger. De framförde ”smällhet bombastisk” musik i form av Händels Fyrverkerimusiken. Kanske hade de flest fans i publiken.
– Mitt barnbarn är med för första gången och spelar trombon, säger Kristina Eriksson.
En av kvällens höjdpunkter var A-orkesterns Vivaldistycke Konsert i C, som egentligen är skrivet för stråkar men som ju fungerade hur bra som helst även med blåsinstrument. Lite rysningar fick nog många när solisten Sara Karlsson spelade på sin piccolaflöjt.
Kvällens uppstickare var hyllningen till kungen av pop, Michael Jackson. Publiken fick gunga med i hitlåtar som Bad och Man in the Mirror.

TANJA LÖNNQVIST