DELA

”De 39 stegen” på Ålandsturné

Att spela turnéteater innebär mycket slit.
Och i går var det mycket rekvisita som skulle lossas ur Åbo Svenska Teaters turnébuss och bäras in i stadshuset i Mariehamn där man hade Ålandspremiär på thrillerkomedin ”De 39 stegen”. Redan i kväll spelar man på Föglö och sammanlagt ges sex föreställningar på Åland. (På bilden skådespelaren Jerry Wahlforss, till höger, och ÅST:s nya dramaturg Pekka Sonck framför turnébussen.)
Jerry Wahlforss, huvudrollsinnehavaren, är en av de fyra skådespelare som gör pjäsen och sammanlagt är åtta personer i olika funktioner med på turnén. Med är också Pekka Sonck, som sedan den 1 oktober är teaterns nya dramaturg.
Sonck, som numera pendlar mellan Mariehamn och Åbo, berättar att han är med som allmän hjälpreda men också passar på att jobba en vecka på distans med sina dramaturgiuppgifter.
– Det mesta gör jag ju vid datorn, konstaterar han.


Premiär i februari
Pjäsen ”De 39 stegen” spelades på teaterns stora scen i Åbo i under våren. Den fick bra kritik och lockade också gott om publik. Nu är man ute på en turné som startade i Västnyland och nu alltså kommit till Åland.
Efter föreställningarna i Mariehamn i går kväll, på Föglö Vikingaborg i kväll, på Kökar skola i morgon kväll och i Saltvik Solbacka på fredag kväll, bär det av till Esbo, Pargas och Nagu. Sedan återkommer man till Åland och spelar i Kumlinge skola den 1 december och i Brändöhallen på Brändö den 2 december.


Ren och skär komedi
Jerry Wahlforss konstaterar att det naturligtvis är en skillnad mellan att spela på teatern och att göra en turné men att allt fungerat bra och att man blivit mycket väl mottagen av publiken där man hittills hunnit spela.
– Det är en ren och skär komedi som driver hejdlöst med olika genrer och publiken skall få ha roligt, säger han.
Pjäsen bygger på Alfred Hitchcocks kända film som i sin tur byggde på en roman av John Buchan, ”The 39 Steps”, som utkom redan 1915. Sjuttio år efter filmpremiären 1935 skrev Patrick Barlow en komedi för scenen, en pjäs med rasande snabbt tempo och många förvecklingar.


Snabba rollbyten
– Jag gör visserligen bara en roll i pjäsen men de andra desto fler, säger Jerry Wahlforss.
Sammanlagt gör de fyra på scenen, enligt Wahlforss, hela 75 roller!
När pjäsen hade premiär på Åbo Svenska Teater i slutet av februari var det fråga om en nordisk urpremiär. Nu i höst har pjäsen också gått upp på finska i Tammerfors.
För regin står Ville Sandqvist och i rollerna ses, utöver Jerry Wahlforss även Lasse Fagerström, Susanne Marins och Bror Österlund.


Regionteater
Åbo Svenska Teater skall enligt sin uppgiftsbeskrivning fungera som regionteater för den åboländska skärgården och även för Åland. Därför turnerar man regelbundet också på Åland.
Olof Willgrens pjäs ”Ensam rävhane” som gjordes i samarbete med Teater Kuling och hade sin urpremiär i Mariehamn har också turnerat runt om i Svenskfinland. I höst spelades pjäsen på teatern i Åbo där man nyligen gett dess sista föreställning. Enligt Sonck gavs pjäsen, där ju Matts Stenlund gjorde en av de två rollerna, i hela sextio föreställningar.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: FREDRIK TÖRNROOS