DELA

Dansant på dragspel med Mikael Engblom

”Skärgårdsdanser” är namnet på en ny skiva som Mikael Engblom på Enklinge gett ut. Musik som det går att dansa till.
Det finns dragspelsmusik av många slag. Ibland kan man höra dragspelare som drar på för allt vad bälgen håller och det som når lyssnaren är mest bröl. Men det finns också dragspelare som hanterar sina spel på ett helt annat och känsligare sätt.
Till dem hör Mikael Engblom på Enklinge som ger prov på sitt kunnande på nyutkomna skivan ”Skärgårdsdanser” där han samlat en bukett med egna dragspelsfavoriter.


Kan spela till dans
Engblom spelar elegant och välfraserat och från första spåret märker man att han har lång erfarenhet av att spela till dans. Det finns ett sug i hans låtar som kommer av att han vill och kan spela så att det går att dansa till musiken.
Musiken på skivan är en blandning av välkända och mindre kända låtar. Att Ålands östra skärgård har musikinfluenser både från öst och väst märker lyssnaren lätt. Här finns en del låtar som skulle gå bra på dansbanor i Sverige: snoa, hambo och någon dansbandslåt, men också finsk tango och humppa.


Även egna låtar
Tre av de fjorton låtarna är exempel på Engbloms egen låtskrivartalang, ”Linas vals”, den dansbandsaktiga ”Floorfiller” och ”Sommarkväll” har han gjort själv. Och alla tre är låtar som står sig väl bland det övriga på skivan.
Mikael Engblom visar sig också vara något av en multiinstrumentalist som utöver dragspelet kan lägga på akustisk gitarr, elgitarr och elbas, något som gör skivan än mer njutbar.
Såväl för den som bara vill lägga sig i soffan och lyssna som för den som vill ta sig en svängom på stuggolvet är ”Skärgårdsdanser” en välkommen skivnyhet.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax