DELA

Daja läser gärna deckare

Daniel ”Daja” Sjölund besökte i går Ytternäs skola som en del i projektet Livslångt läsande.
– Jag tycker att det hör till att man som fotbollsspelare försöker vara en bra förebild. Jag skulle ha uppskattat en sådan här grej själv när jag gick i skolan, säger han.
Elspeth Randelin, skolbibliotekarie i Ytternäs skola hade i går bjudit in fotbollsspelaren Daniel ”Daja” Sjölund till skolan. Sjölund träffade två elevgrupper och berättade om sitt liv och sin karriär som fotbollsspelare, men också om sina läsvanor.
– När jag gick i skolan blev det inte att man läste så mycket böcker eftersom det fanns så mycket annat att läsa men ju äldre jag blivit desto mer läser jag, säger han.
Daja berättar att den senaste bok han läst är Jens Lapidus ”Aldrig fucka upp” och att det är just deckare som gäller när han väljer genre.
– Och jag har alltid en bok med i väskan när jag reser. Det blir mycket korsord och böcker på väg till bortamatcher, säger han.


Fotbollssnack
Oundvikligt glider samtalet över från böcker till fotboll. Eleverna vill veta om vilket lag i Europa Daja helst av allt skulle vilja spela för och Daja behöver ingen lång betänketid.
– Barcelona. Det finns inget annat lag som spelar som dem, de har tagit fotbollen till en helt ny nivå. I år har de kanske inte varit lika bra men i fjol var de helt magiska.
Elevernas lärare passar på att puffa för det lag där han hoppas se Daja nästa år.
– IFK Göteborg förstås. Det är ju bättre att slåss i toppen än i botten.
Innan timmen är slut får Sjölund också några tips om vilka böcker han bör läsa här näst.
Stieg Larsson är bra, snäppet vassare än Lapidus, informerar tidningen Ålands fotograf.
– Jag läser John Grisham men det tar ett tag innan de böckerna blir bra, säger läraren med IFK Göteborg i sitt hjärta.
Daja tackar för tipsen och säger att man måste ge en bok cirka 100 sidor innan man ratar den. Sedan uppmanar han eleverna att jobba hårt i skolan och fortsätta läsa böcker.
– Det är viktigt att man har något annat att luta sig tillbaka på utom fotbollen!

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

tfn 528 462


jonas.edsvik@nyan.ax