DELA

Cantilena gör folklig mässa

Vackra dalamelodier och sugande polskerytmer arbetar Cantilenakören med under den här hösten. Söndagen den 7 december skall kören uppföra Anders Nybergs folkliga mässa ”Himlen inom oss” i Jomala kyrka.
Det är Elisabeth Karlsson, som nu leder kören på andra året, som tagit upp Nybergs mässa. Hon kommer själv från Dalarna och är bekant med tonspråket i mässan.
– Jag kommer från Krylbo och hörde mässan framföras i Grytnäs kyrka i slutet av nittiotalet, berättar hon.


Dalamelodier
Anders Nyberg bygger sin mässa på gamla dalamelodier, både innerliga sånger i lugnt tempo och sprittande polskor och långdanser. Nyberg har själv gjort text till en del av melodierna och även skrivit till en del av musiken. Han har också gjort en mässordning som gör att verket kan utföras som en riktig mässa, men Cantilena har valt att framföra den i konsertversion.
Verket som tar ungefär en timme är skrivet för kör, solister och instrumentalister. Elisabeth Karlsson berättar att Johanna Grüssner kommer att medverka som solist och att gruppen Ulvens döttrar utgör stommen bland musikerna.


Kulning, kohorn
Gruppen skall ännu utökas med fler violinister och med med bland annat flöjt, piano, bas och sopransax.
– Egentligen skall det vara kohorn eftersom mässan inleds med kulning där svar ges på kohorn.
Redan i körens julkonsert i fjol framfördes en av de tolv satserna ur mässan och på våren började man också känna på verket.
– Vi tjuvstartade litet i våras och det känns bra nu när vi tagit upp arbetet i höst. Det är alltid bra när ett verk hinner sätta sig, säger Elisabeth Karlsson.
Vad är då utmaningarna i Nybergs mässa?
– Svårigheten ligger främst i rytmerna, att få in polskerytmerna, gunget och svänget, i kroppen.


Sångare välkomna
Enligt Elisabeth Karlsson klarar Cantilena nog av att uppföra mässan med den besättning man har i dag, men hon välkomnar mer än gärna flera sångare i mansstämmorna. Som i många andra körer är det brist på tenorer och basar.
– Ifall någon tycker att det skulle vara trevligt att vara med och uppföra mässan så kan man ju ta det som ett projekt om man inte är beredd att fortsätta att sjunga i kören, säger hon.
Finns det intresserade sångare så kan man kontakta henne eller bara komma till övningskvällarna, onsdagar kl 19 i Källbo skola i Godby.


Repris på våren?
I planeringen ingår även uppföra mässan en gång till efter konserten i Jomala kyrka.
– Vi har ett eventuellt uppförande till under våren i tankarna men vet ännu inte om det i så fall blir här på Åland eller någon annanstans, säger Elisabeth Karlsson.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax