DELA

Byråkraten skrev släktskröna

Synnöve Jordas har skrivit en roman om ryska släktingar som kom till Finland på 1800-talet.
Boken lanseras på bokmässan den 8 november.
Efter 25 år inom offentlig förvaltning har Synnöve Jordas i Mariehamn vågat sig på skönlitteraturens bana. Hennes debutroman ”Ingen behöver få veta” kommer ut i samband med den åländska bokmässan på Alandica den 8 november.
– Min första version av berättelsen var bara 19 sidor, då kände jag mig verkligen som en byråkrat. Sedan fick jag börja skriva dialog och annat, det var svårt i början, säger Jordas.


Försvunna dagböcker
Inspirationen till berättelsen föddes under en släktträff för några år sedan, då en släktutredare pratade om ett par som kom från S:t Petersburg till Finland på 1840-talet.
– Jag har hört talas om de här släktingarna sedan jag var liten, men då började jag fråga runt mer och göra efterforskningar. Ingen visste alla detaljer om dem, så jag har pusslat ihop fragment och använt fantasin däremellan, säger Jordas.
Resultatet är en äkta släktskröna om fröken Sophie, som lämnar det ryska hovet för att tillsammans med sin man, köpmannen Bertus, slå sig ner på Kulla gård i Strömfors i östra Nyland. På grund av makens spelskulder blev de sedan tvungna att lämna gården och flytta till Lappträsk, varifrån Jordas härstammar.
– Jag har använt mig av gamla rättegångsuppgifter, och läst böcker om hovet i Petersburg, men i övrigt var det en utmaning att skriva om något som hände för så länge sedan. Det lär ha funnits några dagböcker, men hon som senast hade dem bodde i Schweiz och är död nu, så jag fick inte tag på dem, säger Jordas.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström