DELA

Brändö visar verk av spännande konstnär

”Konstkretsarna” har, enligt konstkännaren Riggert Munsterhjelm, inte riktigt fått upp ögonen George von Swetlik, men intressant är han likväl. Nu presenteras von Swetlik, som också målade på Åland, i en liten utställning på Brändö bibliotek med vernissagen den 2 juli. Dessutom planeras en större Swetlik-utställning i Mariehamn till 2012 då konstnären skulle ha fyllt 100 år.

George von Swetlik har en spännande bakgrund. Han föddes i S:t Petersburg 1912 och kom 1923, efter ryska revolutionen, med sin familj till Finland. Färden gick via ett flerårigt uppehåll i Konstantinopel berättar Riggert Munsterhjelm, konstnär och konstkännare som intresserat sig för von Swetliks konst och tillsammans med Pekka Rytkönen och Solveig Lindqvist skrivit en banbrytande bok om honom.

I Finland utvecklade George von Swetlik sina konstnärliga talanger, först i det ryska måleriets anda och senare i en klassisk europeisk stil. På detta följde sedan en mera impressionistisk period.

Under sommaren 1946 vistades George von Swetlik på Åland. Enligt Riggert Munsterhjelm såg han Åland som en etapp på vägen till Sverige.
– Han var inte finsk medborgare utan hade bara flyktingpass och efter kriget kända han sig osäker i Finland.

De sex verken i utställningen på Brändö bibliotek kommer ur bröderna Kim, Hans och Christian Björkwalls samlingar. Riggert Munsterhjelm, Kim Björkwall och Louise Björkwall medverkar vid  vernissagen fredagen den 2 juli kl. 16.

Läs hela artikeln om Georges von Swetlik i torsdagens Nyan.

 

jan.kronholm@nyan.ax