DELA

Boogie-woogie på Noaks ark

Barnkörer gör musikalversion av Noaks ark i Finströms kyrka.
I Finströms församlingshem huserar en hel musikalisk djurpark. Det är församlingens barnkörer, som under ledning av Julia Westerberg och John-Adam Sjölund har övat in musikalen Noaks ark.
Nästa vecka blir det premiär, och artisterna är taggade.
– De har jättebra arbetsmoral, de kommer alltid på övningarna och har snälla föräldrar som gör det möjligt, säger Westerberg.

Känslor
Noaks ark är ingen färdig musikal, utan Westerberg har själv plockat ihop sångerna. Föreställningen i Finström är en förkortad version av en storsatsning som gjordes i Mariehamn 2009.
– Vi har fått låna samma dräkter. Noaks ark är en tacksam historia att jobba med tillsammans med barn. Den behandlar många olika känslor och har en tydlig vändpunkt. Vi har arbetat mycket med hur det känns i kroppen när man är ledsen, glad och så vidare, säger Westerberg.
Vilken typ av musik sjunger ni?
– Jag skulle säga att det är en blandning av boogie-woogie, snällrock och fina låtar! hojtar Klara Karlsson, 11 år, som spelar höna i musikalen.
Storken Matilda Husell, 12 år, tycker Noaks ark är en bra berättelse för en musikal.
– Den har humor, sorg och glädje! Jag har jobbat med Julia i två år och älskar att sjunga. Efter att vi övat och varit duktiga brukar vi få göra fri teater, då vi hittar på allt själv, det är jätteroligt. Det bästa med den här gruppen är att man får vara sig själv, säger Husell.
Noak spelas av 12-åriga Moa Andersson.
– Det är jättekul att sjunga, dansa och spela teater. Jag tycker om att få uttrycka mig, och leva mig in i andra roller, säger Andersson.


Imponerande
Musikalen innehåller främst sång och dans, men också en del repliker. Både barnkörgruppen för åk 1–3 och för åk 4–6 deltar.
I smakprovet som Nyan får se sjungs det bland annat om hur kul det är att det finns så många olika djur, och hur tungt det är att städa en ark. Musikalartisternas koordination, kondition och röststyrka imponerar stort.
Föreställningen kan ses i Finströms kyrka den 20 och 21 maj klockan 19.

Ylva Vikström

ylva.vikstrom@nyan.ax