DELA

Bomarsundslitografier på Hagelstam-auktion i Helsingfors

En hel rad av E.T. Dolbys kända litografier från slaget om Bomarsund i augusti 1854 bjuds nu ut på Hagelstams internationella kvalitetsauktion i Helsingfors. I utbudet finns också en del andra verk med Ålandsanknytning.
Med bland Dolbylitografierna finns bombardemanget av Bomarsund som han skissade från däcket på H.M.S. Bulldog. Utropspriset är satt till 300 euro.
Ytterligare finns fem dubbellitografier, sammanlagt tio bilder, ur Dolbys ”Sketches og the Baltic” med. Utropsprisen är på 200 och 300 euro.

Westerholm
Bland målningarna kan noteras en del verk av Önningebykolonister, däribland en liten Victor Westerholm, olja på duk, med titeln ”Vårvinter på Åland”. Utropspriset är 1.000 euro. Målningen är osignerad men försedd med en anteckning av Hilma Westerholm på baksidan.
Ett större Mariehamnsmotiv av Erik Juselius, målat 1934, finns också med. Målningen, olja på duk med måtten 81 gånger 65, har ett utropspris på 1.500 euro.


Kända namn
Auktionen, som också bjuder på verk av kända namn som Hugo Simberg, Helene Schjerfbeck, Pekka Halonan, Axel Gallen-Kallela, Aklbert Edelfelt, Ellen Favorin, Robert Wilhelm Eklund, Arvid Liljelund, med flera, hålls i Helsingfors den 22 maj.

jan.kronholm@nyan.ax