DELA

Bomarsundsdagar jubilerar

Den 9 till 10 augusti arrangeras allmogemarknaden Bomarsundsdagarna för femte gången.
Som vanligt utlovas ett mångsidigt program för hela familjen.
På lördag tar den femte upplagan av Bomarsundsdagarna sin början.
Under två dagar vill man ge en inblick i Bomarsunds historia genom musikframträdanden och teaterinslag. Besökaren kan enligt arrangören ”uppleva fästningens födelse, storhetstid och undergång.” och ”bekanta sig med det fredsfrö som genom krutrök och blod utvecklades till Ålands demilitarisering.”
Artister som i år uppträder är Torbjörn Engman, Tranvik Qvinns, Dur-rackarna och Folkdansarna på Åland med unga spelmän. Pia Lassila och Bengt Malmberg utgör duon Livning och har hand om barnprogrammet där barnen bland annat får göra rörelser till musiken och visorna.
– Barnprogrammet i år är helt nytt. Tidigare har vi bara haft sång men nu blandar vi också in rörelser med musiken och sången och får som ett helt nytt koncept, förklarar Marc Blumenthal i arrangörsstaben.
Vad mera är nytt för i år?
– Vi har en resturang som heter Nya Grenadjären. Den sköts av Sund Kultur och menyn är tänkt att på olika sätt tangera Bomarsund och de olika länderna som figurerat i fästningens historia. På menyn finns till exempel borsjtjsoppa, berättar Blumenthal.
Blumenthal berättar även att de har en ny pjäs för i år. ”Många människor, många gudar” heter den och är skriven av Kari Ruokola.
Under lördagen kommer Posten att använda en jubileumsstämpel på marknaden med anledning av Bomarsundsdagarnas 5 års-jubileum. Det går också att delta i guidade rundvandringar i området.
Hur är förväntningarna inför årets Bomarsundsdagar?
– Vi hoppas att vädret ska bli bra och att så många som möjligt kommer. Vanligtvis brukar vi ha mellan två- och tretusen besökare, säger Blumenthal.

AXEL KRONHOLM

kultur@nyan.ax