DELA

Bomarsund kan dra nytta av Lumparn

Explosionen var så kraftig att stenar förångades. Ännu i dag är mineraler chockade. En asteroid bildade Lumparn för över 250 miljoner år sedan.
Kan nya fakta om smällen dra folk till Bomarsunds besökscentrum?
Bomarsunds besökscentrum har stötts och blötts i snart 30 år. Entusiasterna blir något mindre entusiastiska vartefter och planerna har krympt med åren.
För att få inspiration hade Bomarsundssällskapet inbjudit Matts Andersén, geolog och verksamhetsledare vid Meteoria, att berätta om hur Lumparn bildades och om hur besökscentrat i Söderfjärden söder om Vasa kunnat bli en sådan succé.
– Man trodde länge att Lumparn bildades för över 1 000 miljoner år sedan, men numera är forskarna eniga om att det måste ha varit senare än så, för mellan 200 och 400 miljoner år sedan. Den stora gropen som blev Lumparn orsakades av ett asteroidnedslag. Kanske skedde det redan då Åland låg på södra halvklotet, berättade Matts Andersén inför en stor publik om ett 50-tal personer vid mötet förra veckan.
Skillnaden mellan Lumparn och Söderfjärden är att den senare pumpades ut redan på 1920-talet.
– Nej, det är inte aktuellt med en utpumpning i dag, skrattar Bomarsundssällskapets ordförande Folke Karlsson. Exakt hur informationen om Lumparn ska visas i besökscentrat vet vi inte i dag. Men en extra dimension kan information om Lumparns uppkomst tillföra.
Skisser på ett besökscentrum finns i dag, med stora fönster och en altan mot det svallande Lumparn.
Folke Karlsson sa att nu gäller ”vinna eller försvinna”.
– Bomarsunds besökscentrum är färdigt planerat. Nu ska vi söka pengar.
Läs mer i papperstidningen!

Kiki Alberius-Forsman