DELA

Böcker ska vara spännande och magiska

Mystiska riken och farliga uppdrag, mord, blod och vampyrer.
Sedan Harry Potter-boomen startade är det fortfarande fantasy- och deckarlitteraturen som bäst går hem hos de yngre. Men för pojkar i bokslukaråldern finns det aldrig tillräckligt i hyllorna.
– Jag läste mer förut, men nuförtiden hittar jag inga bra böcker längre, säger Tim Schauman som går i sjätte klass i Övernäs skola.
Tim Schauman vill helst läsa fantasy, men har just nu ingen särskild favoritförfattare i genren. Harry Potter-böckerna har han lämnat bakom sig redan.
– Förr var Harry Potter min favorit, men jag tröttnade på dem. De var så långa. Jag skulle vilja läsa lite kortare fantasy-böcker, typ 200 sidor istället för 500. Skräckböcker är roliga, det ska vara farligt och lite skrämmande. Men det mesta som finns ser så tråkigt ut.


Hemligt rum
Men för tillfället har Tim Schauman i alla fall hittat läsning. Hans klass är på besök i skolbiblioteket för att få boktips av nya skolbibliotekarien Nina Westerback. En av böckerna är Rum 123, av Ingelin Angerborn, som handlar om ett gäng kompisar på läger. De tror att de drömmer konstiga saker, men egentligen är det på riktigt.
Alina Liljehage skulle också ha velat låna boken, men den här gången var Tim snabbare. De kommer överens om att Tim ska läsa snabbt, och att Alina är näst i tur.
– Dumt, han tar alltid mina böcker först, tycker Alina.


Tipsar favoriter
När skolbibliotekarien frågade klassen om de läst något bra under sommaren hade Alina ett tips på en bok ur William Corletts serie Magikerns hus, som är hennes nya favorit sedan dess.
– Den handlade om tre barn och deras farbror och hans fru som köpt ett stort hus i England och flyttar dit. Sedan hittar de ett hemligt rum i skorstenen och i rummet finns en magiker, berättar Alina.
Andra favoriter bland sommarböckerna i klassen är Ponnypensionatet av Christine Pullein-Thompson och Twilight-serien av Stephanie Meyer.
Alina Liljehage lånade 30 böcker innan sommaren, annars brukar det bli ungefär tre böcker per gång.
– Men jag brukar också gå hit bara för att titta ibland. Det bästa med det här biblioteket är att det är så bra kvalitet på böckerna, på stadsbiblioteket är de mycket mer slitna.

Sara Othman

Läs mer i papperstidningen!