DELA

Bjuder in till allsång i juli

Stockholm har Allsång på Skansen. Nu får Åland Allsång i Badhusparken. Den 17 och 24 juli, två torsdagskvällar, hoppas Petronella Wester (på bilden med dottern Tindra) kunna hälsa en stor publik med allsångssugna välkommen. Gästartister blir bland andra Lill Lindfors och Hans Martin.
Petronella Wester och hennes produktionsbolag har tidigare gett ett par julshower på Åland med en blandning av svenska och åländska artister, på Stadshuset 2005 och på Mariepark 2006.
I båda arrangemangen var Ulf Schröder med i det praktiska kring föreställningarna och även nu anlitas han som producent.


Sångtradition
– Tanken att göra en allsångsgrej på Åland har funnits i flera år. Jag har ju själv minnen från när jag var liten av att det finns en stark sångtradition här. Jag minns när vi firade midsommar med faster Ruth (Lindfors) i Pålsböle och vid Jan Karlsgården. Det här är väl också ett sätt att ta till vara sångtraditionen, säger Petronella.
Hon tror att alla tycker om att sjunga om man bara får tillfälle till det. Och gärna sjunger man tillsammans.
– Det är en sådan glädje i att sjunga tillsammans. Det finns en sådan energi i sången och här skall alla verkligen få sjunga ut, sjunga högt.


Självklar plats
Hon säger också att Badhusparken i Mariehamn var den självklara platsen för evenemangen.
– Det här är ju en mycket fin plats som utnyttjas litet för litet, här var jag också själv på somrarna i min ungdom.
Kända allsångslåtar skall det bli i en blandning av svenskt och åländskt. Sådant som ”Rosa på bal”, ”Dagny”, ”Kostervalsen”, ”Vem kan segla” och ”Ålandsvalsen”.
– Sådant som folk känner igen och kan men vi skall också göra ett allsångshäfte, säger Petronella.
– Vi försöker nå hela familjen, gammal som ung, tillägger hon.


Gästartister
Mycket glad är hon över att mamma Lill kommer att vara med på den första föreställningen, den 17 juli.
– Det har ju gått ett tag sedan hon senast uppträdde på Åland.
Hans Martin, som är gästartist den 24 juli, har en stor och trogen publik på Åland. Österbottningen Martin, under många år solist i dansbandet Tommys, är dessutom ett namn i Sverige där hans skivor sålt guld.
Men det blir fler artister än dessa. Från Sverige kommer musikalartisterna Charlotta Ardy Gennefors och Joakim Gennefors. Även åländska artister, som Randolph Reymers med dottern Anna och förmågor ur vokalisttävlingen 2007 hoppas man få med, även om det inte ännu är bekräftat.
En orkester med Camilla Heidenberg, Markus Helander, Kurt Lindbom och Jair-Röhm Wells skall se till att både allsångare och artister får stöd.
– Allsången står givetvis i fokus, säger Petronella som själv skall leda programmen.


Utomhus
Programmet gemomförs utomhus i Badhusparken och man utlovar sittplatser för omkring 500 personer. I sluttningen ned mot Badhuspaviljongen går det förstås bra att sitta i gräset på medhavd filt eller sittunderlag. Servering av kaffe och tilltugg utlovas.
Programmet inleds båda kvällarna kl 19 men redan från 17.30 skall man kunna komma in i parken. Biljetter säljs både i förköp och vid grinden före föreställningarna.
– Vi siktar på att det här skall bli ett evenemang som återkommer varje sommar, säger Petronella Wester.
– Då finns det ju också bättre möjligheter att satsa mera långsiktigt på marknadsföringen, tillägger Ulf Schröder.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax