DELA
Foto: Ida K Jansson

Biografi om Otto Andersson ges ut i dag

I dag ger Matts Andersson ut sin biografi om musikologen och folkloristen Otto Andersson.

– Det var en bok som behövde skrivas. Ingen har tidigare skrivit en biografi om Otto Andersson, jag vet inte varför inte ens en levnadsteckning blivit gjord.
Otto Andersson föddes på Vårdö Lövö 1879. Hans verksamhet var bred och mångfacetterad: han samlade in åländsk folkmusik, han grundade Ålands sång- och musikförbund, han har organiserat otaliga sång- och musikfester på Åland.

Otto Andersson var också professor i musikvetenskap och folkdiktsforskning vid Åbo Akademi och grundade bokförlaget Bro som gav ut många finlandssvenska författare.

Han var också aktiv i Ålandsfrågan där han argumenterade mot Julius Sundblom i den egna Helsingforsbaserade tidningen Ålandsposten.

– Otto Andersson var min pappas adoptivfar, och genom släktskapet har jag tillgång till information som försvinner då min egen generation dör bort, säger Matts Andersson som skrivit biografin ”Farbror Otto. Över bygden skiner sol”.

Matts Andersson bestämde sig för att skriva biografin för ett par år sedan då han hittade ett opublicerat manus i Åbo Akademis arkiv.

– Jag råkade hitta en uppsats där Otto Andersson berättade om sin uppväxt, han var yngst av åtta barn. Samtidigt hittade jag material där han berättar om sina första studieår i Åbo, hur han som sjuttonåring studerade till kantor och hans värnplikt i tsarens armé.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!